Eric Clapton – Layla

Eric Patrick Clapton ( Ripley, Surrey, 30. ožujka 1945.), engleski blues rock gitarist i kantautor. Tijekom karijere stekao je ugled i kod glazbenih kritičara i kod publike, kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena. Clapton je jedina osoba koja je kao glazbenik tri puta uvedena u Kuću Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame): kao solo izvođač, i kao član rock grupa Yardbirds i Cream.

Clapton već godinama drži jedinstvenu poziciju u svijetu rocka: bio je i ostao najvažniji i najpoštovaniji, kada su gitaristi u pitanju. Ugled mitskih razmjera, za sve neupućene, zaradio je prilično neshvatljivo. Clapton u biti nije predodređen za lidera, na bini ne luduje, ne služi se rutinskim trikovima. Kod Claptona je sve zasnovano na vrhunskim instrumentalnim sposobnostima. Snaga proizlazi iz energije i iskrenosti koju Clapton unosu u svoje sviranje. Jednostavnost interpretacije i specifično visok i opor zvuk, istovremeno sladak i vrlo specifičan.

Na omotu jedne ploče pročitao je: Rock-end-Roll vodi porijeklo iz Bluesa. Blues? Što je to?
To nisam znao, ali sam blues brzo osjetio u sebi

U vrijeme svirke s John Mayalom i grupom Cream London je išaran grafitom „CLAPTON JE BOG“. Taj epitet postaje sinonim za velikog gitaristu.

Nastupima u Madison Square Garden-u i Royal Albert Hall-u ove godine slavi svoj sedamdeseti rođendan i pedeset godina u glazbenoj industriji, što je svakako bio i jedan od najvažnijih događaja na muzičkoj sceni ove godine.
14.09.2015 u kinima širom svijeta je krenula projekcija filma Eric Clapton: Live at the Royal Albert Hall.

Prije solo karijere koja je započela 1970. godine, Clapton je svirao u različitim sastavima:

– The Roosters / Casey Jones
– The Yardbirds
– John Mayall’s Bluesbreakers
– Cream
– Blind Faith
– Delaney & Bonnie & Friends with Eric
– Derek & The Dominos

Tekst članka: Franjo Đunđenac
Uvodni tekst: Wikipedia
Video: Youtube
Foto: Majvdl

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:34:55+00:0025. Rujan, 2015.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.