Održana tribina o životu, liku i djelu nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića

U Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu sinoć je održana tribina o životu, liku i djelu nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića. O nadbiskupu Posiloviću govorili su dr. sc. Agneza Szabo i isusovac Tonči Trstenjak. Tribina predstavlja i uvod u svečano otkrivanje spomenika nadbiskupu Posiloviću akademskog kipara Ivana Kujundžića koje će se održati 26. travnja 2019. u Parku hrvatskih branitelja, ispred Župne crkve.

Mala sala Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu sinoć je bila puna građana zainteresiranih za život, lik i djelo svog značajnog sugrađanina nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića, a među njima bio je i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš: „Prošle godine smo započeli jednu priču; to je priča o našem sugrađaninu nadbiskupu Posiloviću koji je značajna povijesna osoba. Posilović je bio zagrebački nadbiskup, rođen u našem kraju, a koji je puno toga napravio i za samu Crkvu i za naš kraj. Zaslužan je ovu našu današnju crkvu i za oslikavanje te crkve. Ovo je jedna uvertira pred podizanje spomenika, te bih se posebno zahvalio Biskupiji, gospodinu Košiću, našem župniku, te svim članovima Udruge nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića iz Ivanić-Grada koji su u najvećem djelu, i financijski, i na svaki drugi način, uključili i omogućili da taj spomenik bude u našem gradu.

Josipa Hlevnjak, predsjednica Udruge nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića, objasnila je kako je cilj ove tribine sugrađanima osvijestiti život, lik i djelo nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića: „Važno je istaknuti svu dobrohotnost nadbiskupa Posilovića, sva postignuća koja je donio cijeloj zagrebačkoj nadbiskupiji i Ivanić-Gradu kao svom rodnom kraju. Bio je čovjek koji je djelovao na socijalnom području, na području obrazovanja i kulture. Posilović je jedan od zaslužnih što su 1902. u Zagreb došli isusovci u Palmotićevu. Činio je jako puno na području očuvanja glagoljice i staroslavenskog jezika. Donirao je sredstvima kojima je uređena unutrašnjost Župne crkve u Ivanić-Gradu i zahvaljujući kome danas imamo vrijedne elemente crkvenog namještaja i ukrasa.“

Tribina ujedno predstavlja i uvod u svečano otkrivanje spomenika nadbiskupu koje će se održati 26. travnja 2019. u 11,00 sati u Parku hrvatskih branitelja. Skulptura koja će nalaziti ispred Župne crkve u Ivanić-Gradu djelo je poznatog akademskog kipara Ivana Kujundžića.
Josip Juraj Posilović rođen je 24. travnja 1834. godine u Ivanić-Gradu u obrtničkoj obitelji (otac je bio čizmar) s devetero djece. Pučku školu je završio u rodnom Ivaniću, nakon čega nastavlja školovanje za krojača u Zagrebu. Započeto školovanje za krojača mora prekinuti zbog promjena prilika u Hrvatskoj, koje su posljedica ožujske revolucije u Beču, te se vraća u Ivanić-Grad.

Uz pomoć župnika odlazi 1849. u sjemenište u Zagrebu i započinje školovanje za svećenika. Nadbiskup Haulik osobno mu pomaže oko nastavka studija teologije na zavodu Pazamaneum u Beču. Godine 1858. zaređen je za svećenika, a 1861. stječe doktorat iz područja biblijskih znanosti i crkvenog prava.

Bio je profesor povijesti Novog zavjeta i Kanonskog prava u Zagrebu, te nadstojnik zagrebačkog sjemeništa, a 1976. godine imenovan je senjsko-modruškim biskupom, te tako postaje i članom Sabora, a 1894. ustoličen je za zagrebačkog nadbiskupa.
Zalagao se za svekoliku obnovu – duhovnu, kulturnu i gospodarsku, pa je tako mnogim novčanim prilozima podupirao razvoj i djelovanje mnogih društava. Pod njegovim pokroviteljstvom restaurirana je zagrebačka prvostolnica, izgrađeni samostan i crkva isusovaca u Zagrebu, te održan prvi Hrvatski katolički kongres 1900. godine. Među osobite zasluge biskupa Posilovića pripadaju i njegova neumorna nastojanja da se očuva glagoljica u hrvatskom narodu.

2019-04-09T10:26:46+00:009 Travanj, 2019|Novosti|