Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Ivanić-Grad i obišla SB Naftalan

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Ivanić-Grad, u kojem se se sastala s gradonačelnicima Ivanić-Grada, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i Dugog Sela te načelnicima općina istočnog dijela Zagrebačke županije, a obišla je i Specijalnu bolnicu Naftalan, u čiju se dogradnju trenutno ulaže više od 40 milijuna kuna.

Kako je tom prilikom istaknuo gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, na sastanku s predsjednicom razgovaralo se o lokalnoj problematici, odnosno preprekama na koje gradovi nailaze prilikom realizacije projekata, ali i novim projektima u kojima bi predsjednica, u okviru svoje funkcije, mogla sudjelovati.

Naftalan je najveći županijski projekt, a investicija je vrijedna preko 40 milijuna kuna. Međutim, sa samom investicijom postoji problem jer ne postoji mogućnost financiranja iz EU fondova. Naime, okvir financiranja projekata koji je Hrvatska dogovorila s Europskom unijom ne obuhvaća mogućnost investicija u lječilišta, zbog čega se Naftalan ne može prijaviti na niti jedan projekt EU-a. Nadamo se da će se kroz neke nove ugovore s EU-om, vezane uz financiranje turizma, otvoriti i mogućnost sufinanciranja ovakvih projekata i da bi se tada moglo krenuti u drugu fazu izgradnje Naftalana“, pojasnio je Leš.

Podsjetimo, trenutna dogradnja bolnice Naftalan obuhvaća, među ostalim, izgradnju vanjskog bazena, gradnju tri unutarnja bazena i fitness centra. Uz Ivanić-Grad, nalazište naftalana, iznimno ljekovitog derivata nafte, postoji još samo u Azerbajdžanu, što pruža izvrsnu priliku za pozicioniranje Ivanić-Grada kao prepoznatljivog odredišta zdravstvenog turizma na lječilišnu kartu svijeta.

Kako je istaknuo Leš, gradonačelnici i načelnici od predsjednice su ujedno zatražili povećanje rudne rente. Naime, prema važećim pravilima 50 posto ide državi, 20 posto regionalnim upravama, odnosno županijama, dok lokalnim jedinicama, tj. gradovima i općina ide 30 posto.

Zatražili smo da se omjer izmijeni na način da lokalnim jedinicama ide 50 posto, a državi 30 posto. To nije nikakva novost, takav je omjer postojao do odluke Milanovićeve Vlade koja ga je izmijenila u korist države“, zaključio je Javor Bojan Leš.

Podsjetimo, posjetom istočnom dijelu Zagrebačke županije, predsjednica danas završava svoj trodnevni boravak u Zagrebačkoj županiji, 20. po redu županiji u koju je tijekom protekle četiri godine izmjestila svoj ured.

2019-01-25T15:07:02+00:0025 Siječanj, 2019|Novosti|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.