Gang of Four – Not great men

Gang Of Four su prva rock grupa na koju se stvarno mogu pozvati, prva zbog koje sam poželio ludovati, plesati, ševit i osjetiti se dijelom nečeg dobrog… Posve je promijenila moje shvaćanje rock glazbe, a kao basist sasvim sam se otkvačio…. Njihov sam utjecaj čuo i kod sjajnih grupa, kao što su Fugazi i Jane’s Addiction… Da bih nekome pokazao kako se na početku oblikovao zvuk Red Hot Chili Pappersa prvo mu pustim NOT GREAT MEN.

Flea, Red Hot Chilli Peppers ( bilješke za album Songs Of The Free)

GANG OF FOUR – NOT GREAT MEN

Odabrao: Franjo Đunđenac

Engleska grupa Gang of Four preokrenula je funk, natopila ga punkerskim stavovima i na posve novu razinu podigla čuvenu funk izreku Georgea Clintona: „Oslobodite guzicu, a misli će same doći.“ S glazbom uz koju su slušatelji istodobno plesali i razmišljali, grupa je stvorila „politiku plesa“, natrpani disco klubovi pretvoreni su u društvene pokrete, a usklađeni plesni koraci postali su suptilna forma solidarnosti. Utjecaj grupe prisutniji je nego ikad. Njihov agitprop lirski stil usvojili su bendovi kao što su Fugazi, Rage Against The Machine. Glazbeno, tvrdi punk-funk sa nervoznim gitarama i jakom basom, može se čuti kod mnogih velikih, nekada „alternativnih“ bandova: Cure, U2, Red Hot Chili Peppers, Nina Inch Nails.

Osnovani su 1977. godine na sveučilištu Leeds od studenata Jon King (vokal), Andy Gill (gitara), Dave Allen (bas), Hugo Burnham (bubnjevi). Gang of Four su uzeli ime po post-maoističkoj kineskoj političkoj frakciji koja se je u to doba još uvijek nalazila na udarnim vijestima. Iako je tada po Britaniji punk bio u punom zamahu, grupa se od samog početka pozivala na funk i R&B.

Grupa se politizirala i jednim dijelom i zbog reakcije na uspon ultra-nacionalističkih skupina u Engleskoj, pogotovo u depresivnim gradovima na sjeveru poput Leedsa. Druženjem sa angažiranim crnačkim grupama, kao što su Steel Pulse, njihov je zvuk obogaćen utjecajem reggea i dub glazbe. Gang of Four su neprekidno nastupali ’77, ’78 i dobar dio ’79, i tek onda objavili cjelovitu ploču. Na taj su način brojne utjecaje spojili u kohezivni zvuk koji je krajem 1979., kada su objavili prvi album, (Entertainment) odjeknuo punom snagom.

U sklopu pokreta Rockom protiv rasizma u svibnju 1981. svirali su zagrebačkom Domu sportova u sklopu Muzičkog bienala. 1981, grupa izdaje drugi album Solid Gold koji je posta uzrokom raspada grupe. Potaknuti velikim uspjehom grupa R.E.M., Red Hot Chili Peppers i Franz Ferdinand koje ih navode kao uzore, Gang of Four se ponovo okupljaju u izvornoj postavo i početkom 2005. kreću na turneju, a krajem godine objavljuju i album. 2015. ponovo u promijenjenom sastavu izdaju album What Happens Next.

Diskografija:

1978. – Damaged Goods EP (debi singl)
1979. – Entertainment
1981. – Solid Gold
1982. – Songs of the Free
1983. – Hard
1984. – At the Palace (koncertni album)
1990. – The Peel Sessions (snimke nastupa u radio emisijama)
1990. – A Brief History of the Twentieth Century (kompilacija)
1991. – Mall
1995. – Shrinkwrapped
1998. – A 100 Flowers Bloom (kompilacija)
2005. – Return the Gift (povratnički album)
2015. – What Happens Next

Izvor: Wikipedia, Youtube

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-10-03T08:16:33+00:002. Listopad, 2015.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.