Grand Funk Railroad – We’re An American Band

Grand Funk Railroad (također poznat kao Grand Funk) je američki blues rock bend koji je bio vrlo popularan tijekom 1970-ih. David Fricke iz Rolling Stone magazin je jednom rekao: “Ne možete govoriti o Rocku sedamdesetih, a ne ne govoriti o grupi Grand Funk Railroad!”. Grupa koju je kritika mrzila a publika ih je obožavala. Njihov naziv je igra riječi, „Grand Trunk Railroad“, željezničke linije koja je prolazila kroz njihov grad Flint, u saveznoj državi Michigan.

Izvorno grupa je osnovana 1969. kao trio. Mark Farner (gitara, vokal), Don Brewer (bubnjevi, vokal), Mel Schacher (bas) i nezaobilazni Terry Knight koji je ubrzo nakon osnivanja postao menadžer grupe. Prvi uspjeh stiže nastupom na Atlanta Pop Festivalu 1969., te iste godine potpisuju ugovor sa diskografskom kućom Capitol Records.

Prvi album „OnTime” baratao je klišejima u ljubavnim tekstovima i bio odsviran kao jam session. Drugi album nazvan po grupi “Grand Funk Railroad” iz 1970. uspješno je predstavit formulu žestokog hard rocka nadahnutog bluesom te velikim utjecajrm grupe Cream, kombinirane s pop melodioznošću. Uspjeh drugog albuma je naišao na odobravanje radijskih urednika. Sljedećim albumima su pokazali da ne namjeravaju eksperimentirati nego se pridržavaju zacrtane formule.
Komercijalno najveći hitovi grupe su: “We Are An American Band” i “The Loco-Motion”.

Diskografija:
•On Time (1969)
•Grand Funk (1970)
•Closer To Home (1970)
•Survival (1971)
•E Pluribus Funk (1971)
•Phoenix (1972)
•We’re An American Band (1973)
•Shinin’ On (1974)
•All the Girls in the World Beware!!! (1974)
•Born to Die (1976)
•Good Singin’, Good Playin’ (1976)
•Grand Funk Lives (1981)
•What’s Funk? (1983)

Odabrao: Franjo Đunđenac
Video: Youtube
Naslovna fotografija: www.grandfunkrailroad.com/

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-10-30T11:54:24+00:0030. Listopad, 2015.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.