Jimi Hendrix – Hey Joe

Kada su divovi hodali Zemljom

Odabrao: Franjo Đunđenac

James Marshall Hendrix “Jimi” Hendrix (Seattle, 27. studenog 1942. – London, 18. rujna 1970.), američki glazbenik. Legenda rock glazbe i gitaristički genij. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove. Poznat je po sviranju gitare sa zubima i iza leđa. Učio je svirati nadahnut glazbenicima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom.

Preminuo je u petak 18. rujna 1970. godine u Londonu.

Koliko još tisuća godina ovim blesavim putem?  
Osjećate li koliko nas stežu sve blesave granice, sva ograničenja. Ovi nas okviri čine smiješnim. Životinja je jedino osuđena na svoju vječnu kožu; put u kojem je svaki drugi put samo trag bez kraja. A čovjek je čovjek baš zbog toga što se širi, uvijek osvaja, što vječno traži i uzdiže nedokučiv daleki nemir. Nemir je tek raskršće života, putokaz prema prostranstvima slobode.

Najsjajniji dragulj iz bogate riznice neponovljivih šezdesetih, tragični as najluđe muzičke dekade i bez konkurencije najznačajnija od svih kreativnih ličnosti koje su se u to vrijeme izdigle iz rocka. Heroj generacije, svojevrsni integralni dio jedne epohe a istovremeno i hodočasnik munjevitog uspjeha, nespreman za nemilosrdne zvjeri slave u koju je gurnut. Isforsirani Super IDOL a duboko u duši samo muzičar u vječnoj potrazi za identitetom. Razlika između običnog malog crnca iz provincije i naturenog mu identiteta super potentnog modernog Otela šarene internacionalne scene proizveo je mit, o čovjeku, slavi, muzici, o jednom vremenu.

Diskografija: studijska izdanja za života:
1967. Are you Experienced?
1967. Axis: Bold as Love
1968. Electric Ladyland
1970. Band of Gypsys (Live)

Korišteni tekstovi: Wikipedia
Citat:Biografija Jimi Hendrix // Chris Welch // Melody Maker
Video:Youtube

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:34:58+00:0017. Rujan, 2015.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.