Marc Bolan (T.Rex) – Children Of The Revolution

Nakon neuspješnog starta karijere kao Toby Tyler, Marc Feld, rođen 30 rujna 1947. u Londonu, pod novim je umjetničkim imenom Marc Bolan zajedno sa sviračem bongosa Steveom Tookom 1968. osnovao duet Tyrannosaurus Rex i snimio nastupni singl „Deborah“. U periodu dvije godine snimaju četiri albuma s hipijevskim tekstovima i folk stilizacijom, fantastični i utopijski tekstovi, akustična glazba pod utjecajem Donovana.

Nezadovoljan karijerom skraćuje ime grupe, nastaje T.Rex i priključuju bubnjara i bas gitaru, amplificiraju svoju glazbu. 1971. svojim albumom „Electric Warrior“ pokrenuo je GLAM ROCK – zabavni, traljavi rock’n’roll s pamtljivim refrenima i često besmislenim tekstovima, pri čemu grupa T.Rex nije sebe ozbiljno doživljavala. Premda su glam i glitter u osnovi ista stvar, glitter grupe obično su blještavije, bez većih vrijednosti i kratkotrajne, po uzoru na T.Rex.

GLAM ROCK & GLITTER, uglavnom britanski pokret, bio je veoma popularan početkom sedamdesetih. Tako popularan da je Marc Bolan imao vlastitu TV seriju nadahnutu ranim rock’n’rollom i mladenačkim popom. Glam je bio zabavan, lako pamtljiv i melodiozan. Svirao se praskavim, iskrivljenim gitarama, a izvođači su se odijevali u skandalozne i hermafroditske kostime.
Vodeći izvođači: T.Rex, Slade, Sweet, Suzi Quatro, Gary Glitter, David Bowie, Mott the Hoople, Roxy Music, Queen…
Marc Bolan postaje preko noći zvijezda lansiravši uspješnu formulu koja će dati osam uzastopnih britanskih hitova: „Hot Love“, „Get it On“, „Jeepster“, „Telegram Sam“, „Metal Guru“, „Children of The Revolution, „Solid Gold Easy Action“.

Pojavom PUNK-a Bolan potpisuje novi diskografski ugovor (1977.) za R.C.A. records no sve prekida pogibija u bizarnoj prometnoj nesreći 16. rujna 1977.

Diskografija: Tyrannosaurus Rex
1968. My People Were Fair and Had Sky in Their Hair… But Now They’re Content to Wear ,Stars on Their Brows,
1968. Prophets, Seers & Sages: The Angels of the Ages
1969. Unicorn
1970. A Beard of Stars As T. Rex

Diskografija: T Rex
1970. T.Rex
1971. Electric Warrior
1972. The Slider
1973. Tanx
1974. Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow
1974. Light of Love
1975. Bolan’s Zip Gun
1976. Futuristic Dragon
1977. Dandy in the Underworld

Odabrao Franjo Đunđenac
Izvor: Allmusic, Wikipedija, Youtube.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-11-08T09:06:16+00:008. Studeni, 2015.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.