Motörhead – Electricity (Bad Magic 2015)

Pet dana nakon što je napunio 70. godina, preminuo je frontman Motorheada.
Ian Fraser “Lemmy” Kilmister rodio se 24.12.1945. godine, a samo 15 godina kasnije krenuo je glazbenim putem koji ga je doveo do svjetske popularnosti. Danas je svijet tužan. Nismo patetični, ali Lemmy je dotakao sve, čak i one koji ne vole glasni i prljavi rock.

Born to lose, lived to win! 24.12.2045. – 28.12.2015.

Ubitačni rafali bubnjeva, nemilosrdni gitaristički rifovi, bas koji ruši sve pred sobom i vokali kao rika motorne pile. Nema lijepih melodija, nema originalnih aranžmanskih rješenja, nema pametnih tekstova, ali zato ima neiscrpne energije koja izbija iz svakog odsviranog akorda po čemu podsjeaju na jednu od najžešćih grupa svih vremena – MC5.

„Born To Lose/Live To Win“ fraza jednako je dobro izabrana za grupu kao i kada je u pitanju basista, vođa i pjevač Ian Fraser “Lemmy” Kilmister. U početku svira ritam gitaru u školskom benduda bi kasnije postao Hendrixov rodie. Umorivši se od nošenja i slaganja opreme vraća se svirci. 1971. godine jedini način da se pridruži tada već dobro poznatoj grupi HAWKWVIND bio je da pređe na bas. Ubrzo osniva vlastitu grupu koja konačno ime dobiva po zadnjoj pjesmi koju je napisao za grupu Hawkwind (Motorhead). 1982. godine nastupaju na HM festivalu u Zagrebu (Dom Sportova).

Prenosimo vam najzanimljivije dijelove razgovora poslije zagrebačkog koncerta:

-Tvoja prva grupa zvala se Rocking Vicars.
Da, i sa njom sam posjetio Jugoslaviju. Pretpostavljam da su R.V. prva strana grupa koja je dolazila u Vašu zemlju. To je bilo 1966. u okviru neke studentske razmjene. Imali smo zada jedan nastup u Rijeci. Poslije nas j primio i predsjednik Tito, i dan-danas čuvam sliku na kojoj se vidi kako se rukujem s njim. Nakon toga svirao sam u pratećim sastavima Sam Gopala i P.P. Arnolda.

-Vi ste trenutačno najbučnija grupa za koju se zna. Zašto ste tako glasni?
Zato što to volimo. Publika također. Mi ponekad malo smanjimo snagu, a klinci viču: „ Pojačajte malo“. Zar to ne znači da i nismo tako glasni? Uvijek smo imali problem da sva trojica sviramo najglasnije u grupama u kojima smo ranije nastupali. Zato je dobro što smo sada zajedno sa istim sklonostima, pa problema nema.

-„ACE OF SPEADES“ vas je proslavio u cijelom svijetu.
Da trebali bi ga izdati i u Americi. Do sada nismo bili zanimljivi tom tržištu, ali vjerujem da ćemo uskoro biti. Naš novi manager Vic Maile zna svoj posao. Ideja ovog albuma, koju uspješno prezentiramo kroz sve pjesme, priča je o čovjeku koji jednostavno nema sreće. Sve što pokrene okreće se protiv njega. Kada je siguran da pobjeđuje, on ipak gubi. Upravo zbog toga povlači se u sebe i postaje lutalica. Desperados modernog doba.

Diskografija:
Motörhead (1977.)
Overkill (1979.)
Bomber (1979.)
Ace of Spades (1980.)
Iron Fist (1982.)
Another Perfect Day (1983.)
Orgasmatron (1986.)
Rock ‘n’ Roll (1987.)
1916 (1991.)
March ör Die (1992.)
Bastards (1993.)
Sacrifice (1995.)
Overnight Sensation (1996.)
Snake Bite Love (1998.)
We Are Motörhead (2000.)
Hammered (2002.)
Inferno (2004.)
Kiss of Death (2006.)
Motörizer (2008.)
The Wörld Is Yours (2010.)
Aftershock (2013.)
Bad Magic (2015.)

Odabrao: Franjo Đunđenac
Foto:Sluužbena stranica grupe
Video: Youtube Motörhead Official

2016-01-02T14:59:54+00:002. Siječanj, 2016.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.