Terry Jacks – Seasons In The Sun

Proljeće 1974, jedna sjetna i osjećajna pjesma nezadrživo je osvojila sve radio valove širom našeg planeta. Osvojila je simpatije najšireg kruga publike “Seasons In The Sun” pjevuše i srednjoškolci i taksisti, prodavači, i ulični prolaznici.

Malo tko, međutim zna da su “Seasons In The Sun” jedna od mnogih šansona Jacques Brela “Le moribond” (1962). Pjesma postoji već godinama, ali najviše uspjeha postigla je u obradi mladog Kanađanina Terrya Jacksa.

Svojom prvom samostalnom pločom, Terry je ponovio uspjeh koji je postigao prije četri godine. Pjesmu “Which Way You Goin’ Billy?” izvodio sastav The Poppy Family – zapravo bračni par Suzana i Terry Jacks! Ploča je bila realizirana za stotinjak dolara u jednom iznajmljenom studiju, a donijela je Terryu toliko novca da je mirno mogao živjeti do penzije.

Zanimljivo je da je početak Terryjevog aktivnog bavljenja muzikom vezan uz tragičnu sudbinu jednog od pionira rock’n’rolla pedesetih godina Buddy Hollya. Terry je počeo svirati gitaru kako bi se što više približio muzici svog idola, koji je izgubio život u avionskoj nesreći. Sviranje mu u početku nije baš išlo od ruke ali je bio uporan.

Za razliku od mnogih drugih kojima trenutna slava pomuti razum, Terryi Jacks je skoro nerazumljivo razuman. Sasvim je nezainteresiran za publicitet, javne nastupe i zabavu u ekskluzivnim lokalima. Najviše voli prirodu i zato mjesecima lovi ribu u kanadskim šumama. Obradom Brelove šansone Terry je muzikom dočarao osjećaje mladića koji se oprašta od svijeta a u njegovom izvođenju nema osjećaja lažne patetike ili sumornosti. Ostvarena atmosfera osigurala je ploči put do svih. (prodan 14 miliona ploča)

Terrence Ross “Terry” Jacks (rođen 29. ožujka 1944. godine, Winnipeg, Manitoba) kanadski pjevač, tekstopisac, producent. Terry Jacks je rođen i odrastao u Winnipegu. Njegova obitelj preselila u Vancouver u ranim 1960-im. Jacks ući sviranje gitare u svojim tinejdžerskim godinama i sa 18 formira bend The Chessmen s gitaristom Guy Sobell. Grupa je imala četiri top-deset hitova u Vancouveru između 1964. i 1966. godine.
Nakon The Chessmen, Terry i Susan Pesklevits (Susan Jacks), koju je kasnije oženio, formiraju The Poppy Family zajedno sa Craig McCaw i Satwant Singh. Imali su nekoliko hitova u Kanadi i na međunarodnoj razini, njihov najveći hit bio je “Which Way You Goin’ Billy?” koji je bio No.1 u Kanadi i No.2 na Billboard ljestvice u SAD. Pjesmu je napisao i producirao Terry Jacks i za produkciju iste dobiva nagradu Gold Leaf 1970.

Pjesmu “Seasons in the Sun”, objavljuje krajem 1973. godine u vlastitoj izdavačkoj kući, Goldfish Records. Postaje najprodavaniji singl jednog kanadskog umjetnika u to vrijeme, prodaje 14 milijuna primjeraka širom svijeta. “Seasons in the Sun” Jacksu donosi dvije Juno nagrade (Juno Awards) i postaje jedan od najprodavanijih kanadskih singlova svih vremena.

Odabrao: Franjo Đunđenac
Video: Youtube
Foto: Terry Jacks 1974 by Bell Records

2016-01-30T20:04:44+00:0030. Siječanj, 2016.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.