The Who – My Generation

Grupa The Who počela je karijeru 1963. kao The Detours u zapadnom Londonu. Menadžer grupe Peter Meaden promijenio je naziv grupe u High Numbers, te ih je odjenuo u mod stilu i promijenio tekst pjesme Slima Harpera „Got Live if You Want It“ u „ I’m The Face“ ( U mod slengu, „faca“ je bio modni vođa). Singl je doživio neuspjeh, ali je željena publika počela dolaziti na nastupe grupe u pubovima, gdje su izvodili soul, Motown i R&B. Kit Lambert i Chris Stamp uvidjevši da grupa ima sve više i više poklonika preuzimaju menadžerske uzde, vraćaju grupi ime The Who.

Entwistle (bas) ostaje statičan na pozornici, Daltrey je preuzeo ulogu drskog nitkova, Townshend je skakao u zrak sa svojom gitarom i istodobno mahao desnom rukom poput vjetrenjače, a Moon je svirao bubnjeve kao da je pomahnitao. Townshend je uskoro počeo razbijati gitare o pod i pojačala, potičući Moona da reagira doslovnim uništenjem svoje opreme. Upravo taj način izvedbe učinio je „I Can’t Explain“ prvim hitom grupe na britanskoj Top 10 listi.

U svojim majicama s metama i Union Jack (britanska zastava) vjtrovkama, grupa The Who bila je savršeno utjelovljenje modnog pokreta i njegove povezanosti s cijelim „swingerskim Londonom“, modnom scenom Carnaby Streeta. Premda „I Can’t Explain“ nije razotkrila eksplozivnije atribute grupe, to su učinili singlovi koji su potom uslijedili, „Anyway, Anyhowe, Anywhere“ i „My Generation“. „My Generation“, studija adolescentnog prkosa oboružana moćnim akordima gitare i štektavim vodećim vokalom pod utjecajem amfetamina, bila je himna mod pokreta, ali i ključna skladba koja je doprinijela preobražaju popa u rock. Krajem 1965. album My Generation nabijen energijom dodatno je ocrtavao mod način života.

Ostalo je povijest.

Utemeljitelji su novog medija – rock opere (Tommy-1969., Quadrophenia-1973.). 1970. izdaju koncertni album Live At Leeds koji pokazuje utjecajni hardrock nadahnut bluesom i jedan je od najboljih koncertnih albuma iz sedamdesetih. Godine 1978.iznenadno umire bubnjar Keith Moon, a 2002. godine od posljedica srčanog udara umire John Enthwistle.

Grupa The Who smatra se jednom od najutjecajnijih i najuspješnijih grupa šezdesetih godina prošloga stoljeća. VH1 ih je uvrstio na osmo mjesto svoje ljestvice 100 najvećih umjetnika hard rocka. Magazin Rolling Stone ih je stavio na 29. mjesto svoje liste 100 najvećih umjetnika svih vremena, a VH1 na svojoj ljestvici istih na 13. mjesto.

Studijski albumi:
My Generation 1965
A Quick One 1966
The Who Sell Out 1967
Tommy 1969
Who’s Next 1971
Quadrophenia 1973
The Who by Numbers 1975
Who Are You 1978
Face Dance 1981
It’s Hard 1982
Endless Wire 2006

Odabrao: Franjo Đunđenac
Video: Youtube
Foto: “Who – 1975” by Jim Summaria WIKIPEDIA

2015-11-29T16:08:53+00:0027. Studeni, 2015.|Miris vinila|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.