11. Memorijal „Rudolfa Perešina“

U spomen na povijesni prelet Rudolfa Perešina MiG-om 21 iz bihaćkoga aerodroma u Klagenfurt u Austriji, u jesen 1991., u Cagincu, mjestu gdje je živio, u nedjelju je održan 11. memorijal „Rudolf Perešin“. Prethodno su u Parku Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu položeni vijenci.

Perešin je 25. listopada 1991. poletio na zadatak, no uza sve opasnosti kojima je bio izložen, nije ga izvršio, već je preletio Hrvatsku i Sloveniju i sletio u Klagenfurtu, te tako prebjegao u Hrvatsku vojsku. Vijest o tome, uz riječi da je Hrvat i da neće pucati na hrvatski narod, obišla je svijet. Njegov pothvat ulio je snagu hrvatskim braniteljima i značio veliki poticaj u borbi za slobodu i samostalnost. Za svečanosti u Cagincu, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš je rekao da ovaj grad ima još pilota koji su činili slična djela, ali da se o njima malo ili gotovo ništa ne zna. “Izdat ćemo knjižicu u kojoj ćemo opisati djela svih ratnih pilota iz našega kraja koji su ’91. znali na koju stranu treba stati, gdje je njihov narod i njihova domovina”, rekao je Leš.

Memorijal je održan pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. „Ovakvi skupovi su prilika da se sjetimo Rudija, ali i kažemo hvala svima onima koji su otišli u Domovinski rat, ali se iz njega, na žalost, nisu vratili. Važno je da kroz edukacije govorimo mladima o onome što je bilo, da se istina o Domovinskom ratu prenosi na njih“, rekao je župan Stjepan Kožić.
General bojnik Dražen Ščuri, zapovjednik HRZ-a I PZO-a, naglasio je da je Perešinov let bio „let u slobodu i nezavisnost“. „Nastavio je takve letove i kasnije, ali, na žalost, nije dočekao slobodu Hrvatske… „, rekao je. Prisutnima su se također obratili načelnik Gornje Stubice, Prešinova rodnog mjesta, Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te izaslanik ministra branitelja, njegov pomoćnik Bojan Glavašević.

U kraćem kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su KUD „Đuro Kundek“ iz Caginca, VA „Milka Trnina“ i učenici osnovnih škola iz Ivanić-Grada.

FOTO ALBUM

Tekst: Zagrebacka županija // foto: Zoran Ožetski

2017-05-23T20:34:49+02:0026. Listopad, 2015.|Novosti|