47. Voloderske jeseni – predstavljanje kulturne baštine

Na Voloderskim jesenima pored gastronomskog, turističkog, gospodarstvenog programa i promidžbe, vrijedan segment predstavljanja je i kulturna baština, tj. očuvanost, originalnost i dotjeranost tradicijskog ruha.

Kako nas je izvijestila predsjednica ocjenjivačke komisije, poznata moslavačka etnologinja gospođa Slavica Moslavac, izbori su se vršili u dvije kategorije i to za najoriginalnija snehu i najljepšu beračicu Voloderskih jeseni.

Izbor najoriginalnije snehe na Voloderskim jesenima
Sneha je udata žena, koja prigodom predstavljanja mora biti opremljena u što izvornije tradicijsko ruho, od oglavlja, kompletne nošnje do obuće. Nošnja mora biti originalna, bez novih kupovnih dodatka (osobito nakita i obuće!), a osoba koja ga predstavlja mora se dostojanstveno vladati u njemu i znati ga opisati. Najoriginalnija sneha 47. Voloderskih jeseni je: Valentina Mučnjak iz Ivanić Grada, prva pratilja je Marina Držanić iz Male Subotice, a druga pratilja je Đurđica Kuzel iz Stenjevca.

Izbor najljepše beračice na Voloderskim jesenima
Mlada neudata djevojka – beračica koja mora biti u folklornom kostimu kraja odakle dolazi, mora znati o ruhu, ali presudna je ljepota lica i znalačko držanje, tj. opći dojam. Najljepša beračica 47. Voloderskih jeseni je: Katarina Sokač iz Đurđevca, prva pratilja je Tea Jurić iz Lužana, a druga pratilja je Anamarija Buntić iz Osekova.

Izvještaj & foto: Slavica Moslavac

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-09-17T12:19:12+02:0017. Rujan, 2014.|Kultura|