Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U subotu, 11. listopada, od 10 do 12 sati, u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić-Gradu, Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija upisa u Ivanić-Gradu organizira se na inicijativu Udruge za djecu, mlade i obitelj „HOP – Hrabrost, Osnaživanje, Poticaj“.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti u Registar se mogu upisati i na akciji koja će se održati u ponedjeljak, 13. listopada, od 11,30 do 13,30 sati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zagrebačku akciju potaknula je, i u njenoj je organizaciji pomogla, studentica Fakulteta političkih znanosti, Manuela Ivić.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Zahvaljujući brojnim donorima i donatorima, a nadasve dobrim ljudima, hrvatski Registar danas broji više od 45.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hrvatski Registar dio je svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), a darivatelji iz hrvatskog Registra dali su šansu za život 26 oboljelih u Hrvatskoj i 17 u inozemstvu.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-10-09T13:25:32+02:009. Listopad, 2014.|Najave|