Fašnik u Zagrebačkoj županiji

Fašnik, poklade, karneval… razdoblje je prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Tradicija održavanja maškara i karnevala u Zagrebačkoj županiji je duga, a među najpoznatijima je svakako Samoborski fašnik.
Ove godine Samoborski fašnik održava se 190. put po redu, Grad ponovno postaje Slobodna Fašnička Republika s princezom Srakom, Princem, Fiškalom i Sucem na vlasti. Najbolji i najstariji fašnik u Republici Hrvatskoj svake je godine sve posjećeniji. Koncerti, Srakotrk, Metloboj, povorke i predstave samo su dio bogate ponude, koja će se održati na pet lokacija. Fašnik se ove godine odvija uz temu „190 let fašnik raste i sve je plus 5“ te uz slogan „Pokaži novu facu na Srakinu placu“. Program pogledajte ovdje.

Turopoljski fašnik ove godine puni 107 godina, a vrhunac je velika povorka po gradu gdje će se predstaviti brojne domaće i strane grupe. Također, za najmlađe je organiziran Mali fašnik. Da sve prođe u redu pobrinut će se domaćini Pajcek, Luk i Žir, odnosno „ministri iz stranke MOŠT“. Program pogledajte ovdje.

U Ivanić-Gradu će se održati 15. Međužupanijski fašnik umirovljenika i građana, na kojem će sudjelovati otprilike 300 sudionika iz udruga umirovljenika iz cijele Hrvatske. Povorku će predvoditi Princ i Princeza u kočiji, Kloštranske mažoretkinje, Plesna udruga Magi i Limena glazba iz Dugog Sela. Program pogledajte ovdje.

Povorka Zelinskog fašnika održat će se u subotu, 6. veljače 2016. godine na Trgu Ante Starčevića s početkom u 11:00 sati. Program pogledajte ovdje. Iste subote održava se i Svetonedeljski fašnik za djecu i odrasle. Program pogledajte ovdje.

U Jastrebarskom će se zabava odvijati uz uvijek prisutne Šojku i Škanjca. Program pogledajte ovdje. Udruga Plemićke mladeži u Zaprešiću organizira „Bal pod maskama“ u subotu, 13. veljače 2016. godine.

Dječji fašnici, iz godine u godinu, privlače sve veću pozornost. Pisarovina u suradnji s dječjim vrtićem „Potočić“ organizira „Mačkare u Pisarovini“, a Ivanić-Grad je priredio povorku vrtića „Suncokret“. Zaprešić obilježava 6. Dječji fašnik, a Drenje Brdovečko ima svoj fašnik namijenjen djeci. Fašnik najmlađih pod nazivom „Tko sam, što sam…“ organizira općina Križ. U Vrbovcu će mališani također imati fašničku povorku. Program pogledajte ovdje.

2016-02-04T12:27:37+01:004. Veljača, 2016.|Novosti|