Izložba Ivana Mustača i fra Ante Udovičića

Sinoć je u POU Ivanić-Grad, povodom 11. Memorijala “Rudolf Perešin”, otvorena zajednička izložba Ivana Mustača i fra Ante Udovičića. Mustačeva izložba pod imenom “Rudi – nebo nad Hrvatskom” i Udovičićeva “Moje papirnato jato” autore je povezala oko zajedničkog umjetničkog izražaja jer zajednički motiv im je zrakoplov, aeroplan, avion.

Slike Ivana Mustača podijeljene su u nekoliko cjelina: Rudi-Domovinski rat, Prošlost u zrakopolovstvu Hrvatske i Budućnost HRZ i PZO-a. Ante Udovičić se na izložbi predstavlja maketema aviona izrađenim od papira.

Dok Mustačevi radovi u likovnoj tehnici Gvaš, izborom modela, posjetitelja vode kroz povijest letenja do vremena Domovinskog rata prikazujući motive iz značajnih zračnih bitaka, fra Udovičić se pri stvaranju svojih modela zrakoplova poigrava bojama i oblicima. Tako modeli letjelica variraju od klasičnih, precizno izrađenih sa svim sitnim detaljima do super zrakoplova futurističkih oblika.

Kratak osvrt na izložbu učinio je voditelj Centra za obrazovanje i kulturu g. Jadranko Bitenc, dok su izložbu otvorili zamjenici gradonačelnika gospođa Gordana Brcković i gospodin Željko Posilović.

Legendarne Rudijeve riječi Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na Hrvate, te njegova tragična pogibija u vojnoj akciji Bljesak, kao i svi ostali hrabri poginuli branitelji u Domovinskom ratu, nadahnuli su me na stvaranje ciklusa slika o zrakoplovstvu u Hrvatskoj, još od začetnika Fausta Vrančića pa sve do današnjih dana

, rekao je profesor Mustač prilikom otvorenja izložbe.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 26. listopada ove godine.

Zoran Ožetski

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-10-20T13:57:14+02:0020. Listopad, 2015.|Kultura|