JAHAČI IZ KUTINE HODOČASNIČKI PREMA MARIJI BISTRICI

Jutros je iz Kutine praćeno molitvom i hodočasničkim pjesmama prema Mariji Bistrici krenulo šest jahača, članova Udruge Topot koju čine uzgajivači i ljubitelji konja. Njihovo šesto hodočašće te vrste započeto upravo na blagdan Velike Gospe uvod je 12-to poznato bistričko vozočašće u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja „Krapina“. Nakon puta dugog 114 kilometara kutinski jahači u nedjelju 17. kolovoza na relaciji Zlatar Bistrica – Marija Bistrica pridružiti spomenutom vozočašću, a koje u stotinjak konjičkih zaprega i s oko tristotinjak jahača osim iz Hrvatske okuplja uzgajivače konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije Italije…

Prema najpoznatijem hrvatskom nacionalnom svetištu Kutinčane. a koji jedini uz spomenutu manifestaciju čine višednevni napor jahanjem i pješačenjem poljima Moslavine, brežuljcima Prigorja i Zagorja, u sedlu tradicionalno je povela nositeljica te ideje Sandra Prevendar Nekvapil.

Među jahačima su: Jasmina Mošnička, Olejsa Wirnsberger, Fran Nekvapil, Zvonko Zubčić i Ivana Mošnička Matijević. Organizatorski o zahtjevnom putu brine Damir Pučak, predsjednik Udruge, a logističku potporu daju i Silvija Rakić, Robert Blažeković, Vesna Marić, Jan Nekvapil i Rajko Damjanović. Sretan put i zahvalu za promociju vjerske tradicije, ali i kutinskog kraja konjanicima su poželjeli Zdravko Pavličić, u ime Mjesnog odbora Kutina-selo, Damir Petravić, zamjenik gradonačelnika Kutine i Ivan Nekvapil dožupan sisačko-moslavački. Posebna zahvala iskazana im je za humani dio njihove programske aktivnosti koje terapijskim jahanjem posvećuju djeci s invaliditetom. Prvi puta konjanici su ponijeli i svoju zastavu po dizajnu svoje prve predsjednice Silvije Lukšić.

Završnica tog specifičnog kutinskog hodočašća je nakon mimohoda Marijom Bistricom na nedjeljnoj misi 17. kolovoza u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca s blagoslovom sudionicima vozočašća i njihovim plemenitim životinjama. Čin ispraćaja pratila je i pjesma mjesnog KUD-a „Seljačka sloga“. Hodočasnici će večeras noćiti na nogometnom igralištu u Lipovcu Lonjskom, nedaleko župne crkve u Kloštar Ivaniću. Inače u njoj će u vrijeme ulaska konjanika na to područje večernje misno slavlje predvoditi biskup sisački mons. Vlado Košić.

S Ivanićem već u prvim trenucima hodočašća

Prenijet je i pozdrav kutinskog župnika kanonika Dragutina Papića, uz obavijest da vjernici na upravo započetim jutarnjim misama u molitve unose i želju da plemenita misija donese duhovnu snagu ne samo konjanicima već svima koji ih na bilo koji način prate. Glasnogovornik Udruge Topot Dragutin Pasarić spominjući dionice njihova puta, posebno im je govoreći vlastite stihove „Ivanićka večernja“ iz 1993. godine donio duhovni pejzaž ivanićkog kraja.

IVANIĆKA VEČERNJA
/Dragutin Pasarić/
Mirom zvone zvona s križkog brda Obeda
i svetog Petra s ivanićko-lonjskih obala.
Nad Moslavinom crnog zlata baklja sja.
U svjetlosti Kloštra, crkvena tornja dva
i večernji šapat molitve Majci Milosrđa:
Kraljice mira
Moli za nas.
Srebrn mjesec iznad tornja dva,
svijeće, sveti Rok i molitva.
Molitva na usnama.
I svjetlost vječna

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-07-14T16:42:35+02:0015. Kolovoz, 2014.|Sport|