Noć muzeja 2015.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja, koja će se održati 30.siječnja 2015.godine od 18:00 sati do 01:00 sati uz slobodan ulaz za sve programe.

Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara,obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta.

Tema desete Noći muzeja ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” nastavak je pristupa organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti utječe na reafirmiranje mogućnosti razvoja lokalnih zajednica, upravo temeljenim na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno-turističkim itinerarima. Prošlogodišnja tema je bila Ivan Meštrović i razvoj njegovog rodnog kraja, temeljenog upravo na ličnosti ovog velikog
umjetnika.

Naglašavajući razvoj i integraciju kulturnih institucija s lokalnom zajednicom, Hrvatsko muzejsko društvo ukazuje na važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova i uključivanja lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Ove godine s naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar ”Nikola Tesla” u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

S obzirom na bogatstvo koje baštinimo u hrvatskim ustanovama s područja znanosti i umjetnosti, a odnosi se i na brojne izume i otkrića, očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje. Neprekidan je porast broja posjetitelja programa u Noći muzeja; u devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 na više od 200 odredišta gdje su besplatno bili dostupni kvalitetni i raznovrsni programi.

Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji.

Sve informacije o programima Noći muzeja 2015. dostupne su na stranici www.nocmuzeja.hr

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-01-25T15:53:37+01:0025. Siječanj, 2015.|Najave|