Obilježavanje 100. godišnjice smrti Josipa Jurja Posilovića

Udruga građana Prijatelji baštine u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom i Župom sv. Petra ap., Ivanić-Grad u četvrtak, 24. travnja 2014. godine s početkom u 17,30 sati, obilježava 100. godišnjicu smrti znamenitog Ivanićanina, zagrebačkog nadbiskupa i narodnog dobrotvora, Josipa Jurja Posilovića.

Važnost bogate ostavštine Josipa Jurja Posilovića istaknut će u predavanju „Nadbiskup Juraj Posilović, život za Svetu Majku Crkvu i Hrvatsku Domovinu“ doc. dr. sc. Ivana Bulića sa Studijskog odjela povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nakon predavanja, u crkvi sv. Petra, održat će se svečana misa koju će predvoditi mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup zajedno sa župnikom Župe sv. Petra ap., Ivanić-Grad mons. Josipom Ćorićem.

Josip Juraj Posilović nesebično se zalagao za promicanje opće kulture i znanosti u hrvatskome narodu. Bio je urednik Katoličkog lista i jedan od pokretača Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima te profesor bogoslovije i prvi dekan Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim pokroviteljstvom restaurirana je zagrebačka prvostolnica, izgrađeni samostan i crkva isusovaca u Zagrebu te održan Prvi hrvatski katolički sastanak 1900. godine. Među osobite zasluge biskupa Posilovića pripadaju i njegova neumorna nastojanja da se očuva glagoljica u hrvatskome narodu. Josip Juraj Posilović smatra se najzaslužnijim za temeljitu obnovu crkve sv. Petra u Ivanić-Gradu 1909. godine. Unatoč brojnim obvezama koje je obnašao
kao zagrebački nadbiskup, nikada nije zaboravio svoj rodni grad u kojemu je 24. travnja 1834. godine rođen u brojnoj obrtničkoj obitelji.

Sto godina nakon njegove smrti, počast će mu odati, ne samo građani njegovog rodnog Ivanić-Grada, već i brojni uzvanici u ime visokih crkvenih institucija, državnih i županijskih tijela, tijela lokalne samouprave te baštinskih i obrazovnih institucija Republike Hrvatske.

Organizacijski odbor obilježavanja 100. godišnjice smrti Josipa Jurja Posilovića
Javor Bojan Leš, dr.vet.med., gradonačelnik Grada Ivanić-Grada
mons. Josip Ćorić, župnik Župe sv. Petra ap., Ivanić-Grad; generalni vikar Sisačke biskupije
Krešimir Orešković, dipl.iur., pročelnik Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, pravne poslove i društvene
djelatnosti
Katarina Magić Koščević, dipl.oec., predsjednica udruge Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad
Ana Gašparović, M.A., potpredsjednica udruge Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad
Valentina Kanić, mag. rel. ped. i kat., asistentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Odjel za sociologiju

2015-04-04T14:45:27+02:0017. Travanj, 2014.|Gradska zbivanja, Kultura|