Obilježen Dan socijalnog partnerstva

Redovitom sjednicom, održanom u Ivanić-Gradu, obilježilo je Gospodarsko-socijalno vijeće Zagrebačke županije.

Za predsjednika GSV-a u narednome jednogodišnjem mandatu izabran je Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije, a za potpredsjednice Nevenka Gračanin, predstavnica sindikata i Ksenija Perica, predstavnica poslodavaca.

„Županija niz godina razvija socijalno partnerstvo, a odluke GSV-a su jednoglasne. Vjerujem da ćemo i dalje biti aktivni, a financijska situacija županijskoga proračuna je takva da ćemo moći pratiti programe koje smo zacrtali“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević.

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o lanjskome radu GSV-a i program rada za ovu godinu te su na znanje primljeni godišnji plan rada upravnih tijela Zagrebačke županije i odluka o uključivanju Županije u program Ministarstva poduzetništva i obrta Kreditom do uspjeha, mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti”.

Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo, pojasnio je da će se ovim programom sufinancirati kamata poduzetničkih kredita sa četiri postotna poena za proizvodne djelatnosti, odnosno sa dva postotna poena za uslužne djelatnosti. Ministarstvo i Zagrebačka županija kamatu će sufinancirati u jednakim omjerima. Ukupna kamata na ove kredite ne smije biti viša od 7%, odnosno ako se kao instrument osiguranja koristi jamstvo HAMAG-BICRO-a kamata može iznositi maksimalno 6,5%. Ministarstvo poduzetništva i obrta odobrilo je Zagrebačkoj županiji kreditni potencijal u iznosu od 63 milijuna kuna, a najveći pojedinačni iznos kredita može biti do 5 milijuna kuna. Poslovnim bankama, rekao je Fašaić, upućen je javni poziv da pisanim putem iskažu interes za sudjelovanje u kreditiranju. Prvi natječaji otvoreni za poduzetnike, očekuje se, bit će raspisani sredinom veljače.

Članovi GSV-a oformili su i radno tijelo koje će, zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom, razmotriti mogućnost uključivanja Zagrebačke županije u izradu projektnih prijedloga u okviru natječaja Jačanje socijalnog dijaloga – faza II. Projektni prijedlozi odnose se na poboljšanje kvalitete socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj te razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera.

Također, dogovoreno je da će se na sljedećoj sjednici GSV-a, razmotriti podaci o broju osoba s prostora Županije uključenih u projekt Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje financijskih poteškoća građana, kojim se određenoj kategoriji stanovništva omogućava otpis dugova.
Članak preuzet s www.zagrebacka-zupanija.hr

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-02-01T13:50:42+01:0022. Siječanj, 2015.|Vijesti iz županije|