Održan 18. festival slastica „Kriški oblizeki“

S korijenima u akciji „Dobro je činiti dobro“, pokrenutoj tijekom Domovinskog rata, u Križu je proteklog vikenda održan 18. festival slastica Zagrebačke županije „Kriški oblizeki“.

U organizaciji Društva naša djeca „Vladimir Nazor“, ove je godine, kroz četiri kategorije, ocjenjeno 159 slastica. Upotpunjen sajmom OPG-ova i okruglim stolom „Poduzetništvo žena na ruralnom području“, festival ima humanitarni karakter. Sav prihod namijenjen je potrebama najmlađih. Ove godine utrošit će se u organizaciju izvannastavnih aktivnosti. „Djeci treba dati sadržaje te ih na taj način skrenuti prema kreativnosti i inovativnosti. Pomoći im da u sebi otkriju talente, kako bi izrasli u čvrste, mlade ljude“, za otvorenja manifestacije rekla je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Društva Naša djeca.

U prisustvu pomoćnice ministra poduzetništva i obrta Zdenke Lončar i kume festivala Mirne Maras, manifestaciju je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Zahvalio je njezinim pokretačima, poručivši da će je Županija i ubuduće podržavati. „Djeca i njihovo obrazovanje primarni su u našim programima“, rekao je župan, koji je prije svečanosti otvorenja „Oblizeka“ obišao izlagače sajma obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Laureatom festivala slastica proglašena je Nikolina Horvat Rabuzin, rođena Križanka koja danas živi u Varaždinu, za slatku kreaciju „U šumi“. Njezina je slastica proglašena i najboljom u konkurenciji torti. Najbolju starinsku slasticu, vankuše, ispekao je Slavko Trčak iz Vezišća, najbolje u konkurenciji slastica s kremom bile su princes krafne Gabrijele Konjuh iz Križa, a u konkurenciji ostalih slastica brioši s Nutelom Jasenke Suk, također iz Križa. Posebnu nagradu za korištenje začina Kotanyi u slasticama primila je Lucija Vuksan iz Gornjeg Prnjarovca za Lucijine medenjake.

„Primjećujemo smjenu genaracija. Sve je više novih, zanimljivih, modernih slastica“, komentirala je Božica Brkan, začetnica festivala i svih godina njegova trajanja predsjednica ocjenjivačkog suda.

D.K.

2015-09-07T12:12:27+02:007. Rujan, 2015.|Vijesti iz županije|