Otkrivena bista Ivana Šveara

Bista Ivana Šveara – svećenika, pisca prve hrvatske povijesti na hrvatskome jeziku, otkrivena je ispred Srednje škole u Ivanić-Gradu koja nosi njegovo ime. Isklesana u bračkome kamenu, djelo je akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Kao što je brački kamen postojan i trajan, tako će i ova bista biti podsjetnik svima, koji će uz nju prolaziti, da su jezik, kultura, vjera i običaji identitet jednoga naroda. Moramo biti svjesni važnosti čuvanja i njegovanja naše povijesti, rekla je ravnateljica škole Ksenija Pavlović.

Ivan Švear je rođen u Ivanić-Gradu prije 240 godina.

Ova bista je tek početak priče kojom želimo odati počast značajnim i velikim osobama koje su rođene u Ivanić-Gradu. Velikanima koji su zaslužili da se njihovo djelo obilježi na ovakav način, istaknuo je gradonačelnik Javor Bojan Leš, koji je zajedno s ravnateljicom škole i županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i otkrio Švearovu bistu. Županija je u njezinu postavljanju sudjelovala i financijski.

Teško je reći je li Švear bio najbolji svećenik među povjesničarima ili najbolji povjesničar među svećenicima. U svakome slučaju mladima moramo dati poticaje da ne zaborave djela koja su ostala iza ovoga velikog čovjeka. Vrednota koje nam je ostavio trebamo se sjećati, izjavio je župan Kožić.

Bistu Ivana Šveara blagoslovio je biskup sisački mons. Vlado Košić.

D.K.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-10-22T09:33:01+02:0022. Listopad, 2015.|Novosti|