Otvoreno savjetovanje uzgajivača goveda

Župan Stjepan Kožić otvorio je u Ivanić-Gradu 11. savjetovanje za uzgajivače goveda, što ga u suradnji sa Savezom udruga uzgajivača holstein goveda i Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskoga goveda, organizira Hrvatska poljoprivredna agencija.

Dvodnevno savjetovanje namijenjeno je stočarima s ciljem njihova informiranja o najnovijim saznanjima iz područja selekcije u govedarstvu, držanja, hranidbe, proizvodnje i kvalitete stočarskih proizvoda, zdravstvene zaštite i preventive, tehnologije proizvodnje i čuvanja stočne hrane. Neke od tema savjetovanja su kvaliteta voluminozne krme, tehnologija tova goveda u različitim gospodarskim i agrookolišnim uvjetima, budućnost sustava krava-tele u Republici Hrvatskoj, registar rasplodnog materijala, genomska selekcija bikova, imunost krava i junica, prerada vlastitog mlijeka i direktna prodaja mliječnih proizvoda, provedba mjera Programa ruralnog razvoja.

„Edukacije nikada previše. Najnovija stručna i znanstvena dostignuća moramo prenijeti proizvođačima. Tijekom 11 godina održavanja ovo savjetovanje preraslo je u središnje godišnje događanje namijenjeno uzgajivačima goveda“, uvodno je rekla Marija Vukobratović, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije, dodavši da od 2006. u Republici Hrvatskoj opada broj goveda. „Kada govorimo o mliječnim kravama, ono što nas može utješiti jest da je u 2015., u odnosu na godinu dana ranije, taj pad nešto manji. Negativni trendovi su bar malo stopirani, ali još uvijek je stanje u stočarstvu relativno loše“, rekla je ravnateljica.

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i generalnim sponzorstvom Zagrebačke županije. Župan Stjepan Kožić rekao je da trend u stočarskoj proizvodnji, očito, nije dobar. Osvrnuo se na izneseni podatak o 811 poljoprivrednih gospodarstava u RH koja su tijekom 11 mjeseci 2015. ugasila djelatnost proizvodnje mlijeka. „To je signal Ministarstvu poljoprivrede da mora sjesti s vama i zauzeti kurs da domaći proizvođači i hrvatska proizvodnja dobiju određenu vrijednost, da se to cijeni i poštuje, a uvozni lobi zaustavi“, rekao je župan. Iznio je primjere pomoći stočarima i proizvođačima mlijeka s prostora Zagrebačke županije, poput stvaranja robne marke sira Dragec, nedavna otvaranja, u suradnji s Gradom Zagrebom, Ceste sira zagrebačke regije te subvencije za nabavu mljekomata, kojih je sve više. „Želimo, uz ostalo, pomoći poljoprivrednicima da kvaliteta prodaje njihovih proizvoda bude što bolja, a na pomoći smo im i kod pripreme projekata za sredstva EU fondova“, rekao je Kožić.

Sudionike savjetovanja, uz ostale, pozdravio je i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

2016-01-30T19:37:54+01:0029. Siječanj, 2016.|Vijesti iz županije|