Policijsko izvješće ( od 22. do 28. lipnja 2015.)

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirano je 5 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a radi se o 2 kaznena djela Teška krađa,1 kazneno djelo Krađa, 1 kazneno djelo Prijetnja i 1 kazneno djelo Ubojstvo u pokušaju.

Za 3 kaznena djela su otkriveni počinitelji protiv kojih su podnesene kaznene prijave nadležnom odvjetništvu, dok za 2 kaznena djela nisu utvrđeni počinitelji.

PP Ivanić-Grad upozorava da je na područjima susjednih policijskih postaja zabilježen porast kaznenih djela krađa iz obiteljskih domova počinjenih na način da na kućnu adresu građana dolaze počinitelji koji se lažno predstavljaju kao djelatnici komunalnih usluga npr. “elektre” i traže pregled kućnih instalacija ili pak nude predmete na prodaju, nude usluge masaže, ulaze pod izgovorom sakupljanja željeza i sl., a nakon što ih građani puste u domove iskorištavaju neoprez istih i iz domova vrše krađe, a često puta i kaznena djela prijevara kojom prilikom su najčešće oštećene starije osobe ili osobe koje žive same.

Stoga se mole građani na pojačan oprez, te da svaku sumnju žurno dojave policijskim službenicima na telefon 01/4570-060 ili “192”.

Nadalje, u proteklom tjednu je evidentirana 1 prometna nesreća sa materijalnom štetom. Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 79 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 4 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola većom od dozvoljenog.

Isto tako PP Ivanić-Grad je u navedenom izvještajnom razdoblju evidentirala i procesuirala 2 prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, 2 prekršaja iz zakona prekršajima protiv javnog reda i mira te 2 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Od 11.06.2015. godine u primjeni je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji regulira postupak izdavanja vozačke dozvole za AM, A, A2, A, B, BE, F i G kategorije, tako da se vlasnicima navedenih kategorija izdaju vozačke dozvole na 10 godina, a osobama sa navršenih 65 godina života, ukoliko u dosadašnjoj vozačkoj dozvoli nisu imali ograničenje nije potrebno vađenje zdravstvenog uvjerenja.

Također obavještavamo sve vlasnike vozila koji su sklopili kupoprodajni ugovor o prodaji vozila da su dužni u roku od 15 dana izvršiti odjavu, odnosno da novi vlasnik je dužan odjaviti ili izvršiti promjenu vlasnika, jer ćemo u protivnom pokrenuti upravni postupak poradi ukidanja registracije, a osobe koje ne budu izvršile zakonsku obvezu ćemo sankcionirati.

Obzirom na naprijed navedene pokazatelje, a budući da je započela sezona korištenja godišnjih odmora, mole se svi građani da poduzmu potrebite mjere samozaštite svojih objekata i imovine, te pozivaju na maksimalnu suradnju sa Policijskom postajom Ivanić-Grad a u cilju postizanja što boljeg stanja sigurnosti u svim segmentima.

NAČELNIK
Jure Matijević, mgr. publ. rel. vr

2015-06-29T14:19:46+02:0029. Lipanj, 2015.|Novosti|