Policijsko izvješće tjedna ( od 10. do 16. kolovoza 2015.)

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirano je 8 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a radi se o 8 kaznenih djela Teške krađe, od čega se radi o 1 kaznenom djelu Teške krađe u pokušaju u svezi kojih je protiv počinitelja podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nadalje, u proteklom tjednu evidentirane su 3 prometne nesreće sa materijalnom štetom. Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 90 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih su 7 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola većom od dozvoljenog.

Isto tako PP Ivanić-Grad je u navedenom izvještajnom razdoblju evidentirala i procesuirala optužne prijedloge i to za: 4 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja kaznenih djela Teških krađa i Krađa, posebice u vrijeme godišnjih odmora kada je dio kuća i stanova duže vrijeme prazan ili ih nitko ne obilazi, policijski službenici PP Ivanić-Grad građanima savjetuje slijedeće:

-zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svog doma,
-ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-ne ostavljajte ključeve stana ili kuća na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena, itd.)
-ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić, te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
-ne pričajte sa svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
-ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako da dajete poruku da ste odsutni,
-novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
-napišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
-novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
-ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,
-ukoliko zateknete počinitelja, ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan.

U slučaju kaznenog djela, predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika, te odmah nazovite policiju na 192 ili 2881 111 PP Ivanić-Grad.

Jure Matijević, mgr. publ. rel.

2015-08-19T09:44:35+02:0019. Kolovoz, 2015.|Novosti|