Pool Film Festival – rujan 2014.

Deveti mjesec nam je sve bliži te je vrijeme da vam predstavimo filmove koje ćemo gledati u glavnom programu festivala.

Broj 55
Žanr: Ratni
Godina: 2014.
Trajanje: 90 min.
Redatelj: Kristijan Milić
Scenarij: Ivan Pavličić
Glavne uloge: Goran Bogdan, Marko Cindrić, Slaven Knezović, Alan Katić

U jesen 1991. godine mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Priča je zasnovana na istinitom događaju.

Riječ je o prvom pravom filmu o Domovinskom ratu čiju režiju potpisuje Kristijan Milić, scenarij Ivan Pavličić. Film je za HRT snimila produkcijska kuća Telefilm Stanka Babića, a temelji se na istinitom događaju. U centru priče je prva satnija 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara koja dolazi na izvidnicu u selo Kusonje i dva dana i dvije noći tuče se s JNA, četnicima i srpskim specijalcima. Glavna ulogu nosi Goran Bogdan, a glume još Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Alen Liverić i Marinko Prga.

‘Broj 55′ je prvi veliki projekt Kristijana Milića nakon vrlo uspješnog filma „Živi i mrtvi“ koji je u Puli osvojio 8 od ukupno 11 Zlatnih Arena, te brojne međunarodne nagrade. ‘Broj 55′ je i prvi pravi film koji realno govori o Domovinskom ratu i prvi je iz ciklusa 12 igranih filmova na tu temu.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-08-22T11:05:25+02:0026. Srpanj, 2014.|Kultura|