Predavanje – Mudrost roditeljstva

U utorak, 4. studenoga 2014. u 19 sati u prostoru Knjižnice i čitaonice Ivanić-Grad održat će se predavanje Mudrost roditeljstva.

U predavanju je stavljen akcent na ulogu roditeljstva u odgoju djece. Svi se slažu da su roditelji prvi učitelji svojoj djeci, ali istina je da roditelji u najvećem broju slučajeva nisu pripremljeni, spremni, obučeni za tu ulogu. Predavanje se bavi odgovornim roditeljstvom u kojem življenje ljudskih vrijednosti – istine, ispravnog djelovanja, ljubavi, mira, nenasilja – ima presudnu ulogu na formiranje djeteta. Da bi dijete izraslo u čovjeka mira, ljubavi i nenasilja, mora to vidjeti i iskusiti u vlastiPredavanje Mudrost roditeljstva – tom domu kod svojih roditelja.

ako bi dovoljan broj djece bio odgojen u praksi duhovnih zakona, cijela naša civilizacija bi bila preobražena…

Deepak Chopra

Svakodnevno smo svjedoci agresivnog ponašanja, čestih svađa među djecom, nadmetanja, međusobnog nepoštivanja i neprijateljskog raspoloženja, uopće neprimjerenog ponašanja prema vršnjacima i drugima. Sve je manji interes za razumijevanje sebe i okoline. Roditelji su prvi djetetovi učitelji i stoga igraju važnu ulogu u životu svoje djece na način da im pomažu izgraditi unutarnji svijet vrijednosti. Istina, ispravno djelovanje, ljubav, mir i nenasilje temeljne su ljudske vrijednosti odgovornog roditeljstva.

Najdublja želja svakog roditeljskog srca je vidjeti kako njegovo dijete postiže uspjeh. Važno je razumjeti da uspjeh ovisi o tome tko ste, ne o tome što radite. Malo je onih koji shvaćaju da je najizravniji put do uspjeha putem duha. Odgovornost roditelja je da usmjeri dijete na put duha. Odgoj u duhu ljudskih vrijednosti je duhovni odgoj. Ono što kao roditelji poučavamo svoju djecu nije različito od onoga što moramo poučiti sami sebe (odgovornost, strpljenje, nenasilje…) Najbolja pedagogija je ona koja uči primjerom.

Roditelj bi lako rodio odgojeno dijete kada bi i sam odgojen bio.

Goethe

Veliki učitelji uzdižu roditeljstvo iznad svih svjetovnih ciljeva, kao sredstvo i mogućnost našeg vlastitog ostvarenja. Osobita odgovornost s kojom prilazimo djeci doprinosi rastu svijesti koja je zaslužna za našu krajnju sudbinu kao roditelja i kao pojedinca.

Prije svega, zapamtite da su djeca velika dragocjenost. Roditelji imaju odgovornu zadaću.

Sreća, uzajamna sloga, sklad i ljubav…sijte sjeme tih osobina u svojoj djeci dok su još mala. To je najbogatije naslijeđe koje im možete ostaviti.

Sathya Sai

Predavanje Mudrost roditeljstva drži Tanja Vojnić, učiteljica razredne nastave i autorica knjige Priručnik za primjenu ljudskih vrijednosti u osnovnim školama. Nakladnik knjige je Sathya Sai Središnje vijeće Hrvatske.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-10-31T07:54:39+01:0031. Listopad, 2014.|Najave|