Promatranje ptica u Crnoj Mlaki

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa na području Posebnog ornitološkog rezervata Crna Mlaka, u nedjelju, 02. veljače 2014. godine od 12 – 15 sati, organizira se promatranje ptica. Organizatori su Državni zavod za zaštitu prirode, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i Ribnjaci Crna Mlaka.

Vođeni obilasci Crne Mlake s ciljem promatranja ptica započinju u 12:00, 13:00 i 14:00 sati pod stručnim vodstvom ornitologa. Svaki obilazak traje oko 1 h. Osim promatranja ptica, biolozi će posjetitelje voditi stazama/stopama dabra i vidre, a moći će saznati i sve o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti.

2. veljače je Svjetski dan vlažnih staništa. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Ovogodišnji dan vlažnih staništa obilježava se uz slogan“Močvare i poljoprivreda – partneri za razvoj“.

Crne Mlake proglašen je 15. srpnja 1980. posebnim ornitološkim rezervatom i nalazi se pod posebnom zaštitom. Na području Crne Mlake ornitolozi su detektirali čak 235 vrsta ptica. No, za Crnu Mlaku nije važan samo broj vrsta, već i sveukupna količina ptica, koja je velika tijekom njihovih selidbi. Jedan od razloga za proglašenje Ramsarskim područjem je taj što se tijekom jeseni na Crnoj Mlaki odmara čak do 6000 rijetkih pataka njoraka, koje su jedna od najugroženijih vrsta pataka. Njihova brojnost pada u cijeloj Europi, a pretpostavlja se da im je na Crnoj Mlaki najveće okupljalište u srednjoj Europi.

Kako doći?
Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka, Crna Mlaka bb, 10450 Jastrebarsko, iz smjera Zagreba na autoputu za Karlovac treba izaći na izlaz Jastrebarsko te skrenuti prvo raskršće lijevo, odnosno ukoliko se koristi stara cesta onda treba prije naplatnih kućica za Jastrebarsko skrenuti desno.

J.U. Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Fotografije s prošlogodišnjeg promatranja.

2014-01-30T09:11:09+01:0030. Siječanj, 2014.|Priroda i ekologija, Vijesti iz županije|