Registrirani OPG-ovi bilježe povećani promet

ČlanakPrvi je dan obavezne primjene fiskalizacije na tržnicama, dok nekima Zakon pogoduje, neki su prodavači ostavili prazne štandove

Riječ fiskalizacija već nam se svima popela na vrh glave, ipak najgore je onima koji se s njom moraju uhvatiti ukoštac. Kumice na tržnicama i poljoprivrednici koji svoje proizvode prodaju na istima, s početkom kolovoza, fiskalizaciju moraju shvatiti ozbiljno. Prvi je dan obavezne primjene propisa novog Linićevog Zakona o fiskalizaciji.

Dok su neki građani mišljenja kako je napokon došlo vrijeme ekonomskog reda, drugi smatraju da su tržnice na neki način obespravljene svog već tradicionalnog načina poslovanja. Posebice uzmemo li obzir da je većina kumica ‘staroga kova’ i teško im se priviknuti na digitalizaciju. Kako bilo, tržnicama su šetali carinici i porezni inspektori.

– Novi Zakon pogoduje poljoprivredim proizvođačima, nažalost firme očito moraju imati blagajne i moraju raditi kako bi trebale raditi. Primjerica ja primjećujem da je danas sigurno pet puta veći promet nego prije, a ja sam na tržnici već deset godina – rekao je Mario Kovačević, vlasnik OPG-a i prodavač na tržnici Kvatrić.

Ima i onih koji si ne mogu priuštiti otvaranje vlastitog poljoprivrednog gospodarstva. Rad na crno danas je u Hrvatskoj najstrože kažnjavan, međutim što ako čovjek drugačije ne može, pitaju se neki…

Autor članka: Ivana Štimac //cijeli članak  www.zagrebancija.com

 

2017-05-23T20:38:26+02:003. Kolovoz, 2013.|Gospodarstvo, Novosti|