Rezultati projekta “Realizacija prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji za bučino ulje”

Devet ulja steklo pravo na tvrdnju ‘bogato vitaminom E’

Analize su, na sedam uzoraka nerafiniranih ulja i dva hladno prešana, provedene u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Institutu ‘Ruđer Bošković’

Devet bučinih ulja, nositelja jamstvenoga žiga „Premium“ (bučino ulje vrhunske kvalitete), steklo je pravo na označavanje prehrambenom tvrdnjom „bogato vitaminom E“, te zdravstvenim tvrdnjama vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa“ i „linolna kiselina doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi“. Radi se o bučinim uljima koja proizvode članovi Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske, a pravo na deklariranje prehrambenim, odnosno zdravstvenim tvrdnjama dobila su kao rezultat projekta „Realizacija prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji za bučino ulje“.

Projekt je financirala Zagrebačka županija, a cilj mu je bio utvrditi točan udio vitamina E i linolne masne kiseline u bučinom ulju. Analitičke analize su, na sedam uzoraka nerafiniranih ulja i dva hladno prešana, provedene u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Institutu „Ruđer Bošković“. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, pod vodstvom dr. sc. Lee Pollak, analiziran je udio i sastav tokoferola (vitamina E) i sastava masnih kiselina, te su obavljene analize osnovne kemijske kvalitete (udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, pepeo i voda) i senzorske kvalitete. Na Institutu „Ruđer Bošković“, pod vodstvom prof. dr. sc. Srećka Valića, uporabom elektronske spinske rezonancije analizirane su antioksidacijske aktivnosti ulja.

Postignuta je svrha projekta. Bučina ulja koja u svoju deklaraciju mogu staviti prehrambene i zdravstvene tvrdnje dobit će dodatnu vrijednost kod potrošača, kod onih ljudi koji su više informirani o utjecaju proizvoda na zdravlje – za predstavljanja rezultata projekta, u sklopu ovogodišnje Bučijade u Ivanić-Gradu, rekla je Sandra Balbino s Prehrambenobiotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Napomenula je da proizvođači ulja koji u deklaraciju žele staviti rezultatima projekta dokazane prehrambene, odnosno zdravstvene tvrdnje moraju to prijaviti Ministarstvu zdravlja i ući u program monitoringa.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-11-20T08:44:55+01:0020. Studeni, 2015.|Novosti|