Ritina škola u Ivanić-Gradu

Jučer je u velikoj dvorani Doma kulture u Ivanić-Gradu odigrana predstava “Ritina škola” autora Willyja Russella. Uloge u predstavi tumače Nataša Janjić (Rita) i Marko Torjanac (Pravdan) koji potpisuje prijevod, prilagodbu, scenografiju i režiju. Ivanićgradska publika uživala je u uvjerljivim izvedbama rezigniranog profesora književnosti, gubitnika koji razočaran svijetom koji ga okružuje često poseže za čašicom i mlade frizerke željne znanja koje će je dovesti do korjenite životne promjene.

Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti.

‘Ritina škola’ Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja – ‘želi znati, želi shvatit, želi skužit…!!’?

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos…

U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz ‘Ritine škole’ gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

Nakon predstave naš kolega Jadranko Bitenc razgovarao je s Natašom Janjić i Markom Torjancem.

POSLUŠAJTE RAZGOVOR S GLUMCIMA:

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-11-20T13:45:19+01:0020. Studeni, 2015.|Kultura|