Svečano otkrivena maketa utvrde Ivanić 1700

U organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada i udruge građana Prijatelji baštine – Amici Hereditatis u gradskom perivoju Ivanić-Grada u utorak, 3. prosinca 2013. u 14 sati svečano je otkrivena maketa utvrde Ivanić 1700.

Više o projektu rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ankica Bešter, povijesni značaj Utvrde pojasnila je povjesničarka umjetnosti i predsjednica stručnog povjerenstva za izradu makete Vida Pust Škrgulja, dok je samu maketu predstavio autor Marko Ambroš. Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta te je maketu svečano otkrio uz pomoć gospođe Vide Pust Škrgulja.

Maketa utvrde Ivanić podsjeća na razdoblje 16. i 17. stoljeća kada je u današnjem Ivanić-Gradu, uz samu obalu rijeke Lonje, postojala obrambena utvrda za obranu od osmanskih napada.

Autor makete je Marko Ambroš, diplomirani inženjer arhitekture, a maketa je izrađena u tehnici aluminijskog odljeva. Osim motiva Utvrde s četiri bastiona, na maketi je prikazano i Podgrađe koje je sa samom utvrdom bilo povezano pokretnim mostom preko kanala napunjenih vodom iz rijeke Lonje. Utvrda je služila za smještaj vojnog garnizona i ratne opreme, a u Podgrađu su živjeli seljaci koji su vojnike u tvrđavi opskrbljivali hranom i odjećom. To su bili začeci razvoja obrtništva u Ivaniću.
Poslije turskih osvajanja utvrda gubi svoj smisao, te polako počinje njeno rušenje i zatrpavanje jaraka s vodom. Na prostoru nekadašnjih nasipa uređen je prvi vrt i perivoj uz ondašnju zgradu pučke škole, na mjestu nekadašnje carske vojarne gradi se Magistrat, današnja Gradska vijećnica, a na mjestu drvene kapele sv. Ivana Kapistrana danas stoji crkva sv. Petra.

Maketa „Utvrda Ivanić 1700.“ jedini je podsjetnik na teška vremena obrane od turskih osvajanja na području današnjeg Ivanić-Grada te će služiti u turističke i edukativne svrhe, učeći nove generacije o važnosti poznavanja vlastitog naslijeđa.

Financiranje projekta omogućila je Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada. Povjerenstvo u sastavu Vida Pust Škrgulja, dipl. lat. i dipl. pov.umj., Srna Krtak, univ. bacc. ing. prosp. arch., Saša Forić, dipl. ing. arh., Katarina Magić Koščević, dipl. oec. i Ankica Bešter, direktorica TZIG odabralo je rješenje autora Marka Ambroša, dipl. ing. arh. pod nazivom „Utvrda Ivanić 1700.“.

Maja Jurina // Katarina Magić Koščević

2017-05-23T20:37:13+02:003. Prosinac, 2013.|Kultura, Novosti|