Svečanost otkrivanja biste Ivana Šveara

Povodom 240 godina od rođenja Ivana Šveara, u srijedu, 21. listopada 2015. u 17,00 sati, ispred Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad održat će se svečanost otkrivanja biste tog kapelana, katehete, profesora gramatike, pjesnika, znanstvenika, povjesničara, pisca prve hrvatske povijesti na hrvatskom jezika, čije ime Škola ponosno nosi.

O životu i djelu Ivana Šveara na svečanosti će govoriti dr. sc. Agneza Szabo, a uz župana Zagrebačke županije g. Stjepana Kožića, koji će otkriti bistu akademskog kipara Ivana Kujundžića, očekuje se mnogo uzvanika iz javnog i kulturnog života Grada i Županije. Posebnu čast učenicima, nastavnicima, svim zaposlenicima Škole i Ivanićanima ukazat će mons. dr Vlado Košić, sisački biskup, koji će bistu blagosloviti.

Vjerujemo da će bista Ivana Šveara biti postojan i trajan, kao uostalom i brački kamen od kojeg je isklesana, podsjetnik svima koji će uz nju prolaziti, da su jezik, kultura, običaji, povijest – identitet jednog naroda.

Zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji i Gradu Ivanić – Gradu na pruženoj financijskoj potpori, čime su omogućili ostvarenje ove lijepe priče.

Ksenija Pavlović, prof.

2015-10-20T12:25:25+02:0020. Listopad, 2015.|Najave|