Svjetska utrka mira 2014.

Grad Ivanić-Grad i Gradska zajednica sportskih udruga su u subotu 5. travnja 2014. bili domaćini jedne etape Svjetske utrke mira na tlu Europe.

Trku organiziraju volonteri uz pomoć lokalnih entuzijasta uz rutu. Koordinator volonter za Ivanić-Grad i Kloštar Ivanić je bio Tihomir Cundić iz Kloštra Ivanića. Jezgru trke čine atletičari iz cijeloga svijeta, koji trče na smjenu – dok jedni trče, drugi se odmaraju u pratećim vozilima. Na pojedinim dionicama im se priključuju lokalni sportaši i građani.

Pozivu Gradske zajednice sportskih udruga, da se priključe Svjetskoj utrci mira se odazvala nekolicina ivanićkih atletičara, biciklista i karatista, i to od Caginca do Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu. Pred ciljem u Ivanić-Gradu baklju mira su ponijeli karatist Vladimir Gašpar, brončani sa Svjetskog prvenstva, zamjenik gradonačelnika Željko Posilović i gadonačelnik Javor Bojan Leš. U programu dočeka ispred Pučkog otvorenog učilišta su sudjelovali članovi KUD-a Đuro Kundek iz Caginca. Dobrodošlicu je sudionicima izrazio gradonačelnik Javor Bojan Leš, a o značenju trke govorio koordinator za Europu Dipavajan Renner iz Austrije. Svi okupljeni su sudjelovali u predavanju baklje mira iz ruke u ruku.

Svjetska utrka mira je utemeljena je 1987. godine, i od tada se uključilo više od 100 nacija. Trkači posjećuju škole, sportske i druge udruge, te mjesne i državne institucije i organizacije. Pri svakom takvom susretu se promovira svjetski mir i sklad, te se ujedno odaje priznanje ljudima iz lokalne zajednice, koji rade na uspostavi harmonije, razumijevanja i prijateljstva.

Na tlu Europe je ova utrka prvi put održana 1989. godine sa startom u Zagrebu, pa se od 1993. godine u Hrvatskoj trči pod
pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Radojka Šporer

2015-03-27T16:39:50+01:008. Travanj, 2014.|Sport|