U Ivanić-Gradu održana 11. Bučijada

Prošlog vikenda, kišnom vremenu usprkos, 11. godinu za redom održana je turističko, gospodarsko, gastronomska manifestacija “Bučijada”.

U ime predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Bučijadu je otvorio njezin izaslanik Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije. Uz ostalo je rekao da je Zagrebačka županija ponosna na ovu, kao i cijeli niz manifestacija koje se organiziraju na njezinu području.

U ime domaćina sve prisutne pozdravio je gradonačelnik grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš koji je izrazio zadovoljstvo što je Bučijada tijekom 11 godina održavanja kvalitetom sadržaja, brojem izlagača i posjetitelja stala uz bok manifestacijama koje imaju puno dužu tradiciju i kao takva postala prepoznatljivo obilježje našeg grada. Nije propustio priliku čestitati svima koji su zaslužni što je Bučijada jedna od najvećih turističko, gospodarsko, gastronomskih manifestacija u Hrvatskoj

Izložbeno-prodajni sajam hrane, buča, suvenira, rukotvorina, kao i Sajam bučinog ulja, na kojem je sudjelovalo 25 proizvođača, obišao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.Radosni smo što ova manifestacija čuva tradiciju. Naše domaće, autohtone proizvode treba verificirati kroz nove tehnologije, jer tradicija i kvaliteta su odličan spoj, komentirao je župan.

Na 11. Bučijadi svoje proizvode izložio je više od 250 izlagača iz cijele Hrvatske. Za sve one željne zabave i dobrog provoda organiziran je bogat program. U dva dana trajanja nastupili su brojni izvođači iz Ivanić-Grada i okolice. Od gostiju nastupili su Mirko Švenda – Žiga, i Mejaši “tamburaši u Starkama”. Kuma ovogodišnje 11. Bučijade bila je Amanda Prenkaj, naša sugrađanka, glumica Gradskog kazališta Žar ptica.

U sklopu Bučijade održan je i okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati projekta „Realizacija prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji za bučino ulje“. Financirala ga je, s 50.000 kuna, Zagrebačka županija, a cilj mu je bio utvrditi točan udio vitamina E i linolne masne kiseline u bučinom ulju članova Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske. Istraživanja su proveli stručnjaci Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Analizirano je devet uzoraka. Proizvođači svih devet uzoraka ulja, prema važećem zakonodavstvu, na etiketu mogu staviti prehrambenu tvrdnju „bogato vitaminom E“ te zdravstvene tvrdnje „vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa“ i „linolna kiselina doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi“.

Tekst: D.K. i O.Z.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-10-22T09:08:01+02:0022. Listopad, 2015.|Novosti|