U Kloštru Ivaniću održana izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja

Središnji savezi uzgajivača hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije i Općine Kloštar Ivanić, organizirali su, tradicionalno u prigodi Dana općine 13. državnu i 18. županijsku izložbu konja izvornih i zaštićenih pasmina. Birala su se najbolja grla i najljepše konjske zaprege.

U ime Zagrebačke županije izložbu je pratila pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac. Rekla je da je izložba pokazala ljubav i želju da se zadrži uzgoj konja. „Kad nestane tradicija, kad nestanu običaji, nestaje i narod. Županija će svojim mjerama nastaviti čuvati ruralni prostor, a time i povijest i tradiciju“, rekla je pročelnica Županac.

Prosudbena komisija odabrala je najbolje pastuhe i kobile u obje hrvatske izvorne pasmine konja.

Prvu nagradu u konkurenciji hladnokrvnjaka za pastuha Sasa primio je Vjekoslav Posarić iz Volodera, Sisačko-moslavačka županija, a za kobilu Vilmu Mirko Cepetić iz Virja, Koprivničko-križevačka županija. U konkurenciji posavca prva nagrada je otišla Josipu Pavliću iz Okešinca, Zagrebačka županija, za pastuha Jablana, odnosno Tihomiru Gubiću iz Stare Rače, Bjelovarsko-bilogorska županija za kobilu Loru. Najljepšu zapregu imao je Bruno Kosar iz Potoka, Sisačko-moslavačka županija. U njoj su bili hladnokrvnjaci Lasta i Sokol.

2015-06-15T13:26:30+02:0015. Lipanj, 2015.|Novosti|