U Naftalanu održana stručna konferencija povodom Svjetskog dana psorijaze

Predavači su istaknuli važnost i značaj suvremenog pristupa u liječenju psorijaze s naglaskom na terapiju biološkim lijekovima koja omogućuje značajno poboljšanje kvalitete života bolesnika. Svi sudionici imali su priliku upoznati se i sa svim aktivnostima Društva psorijatičara Hrvatske i Svjetskim danom psorijaze koji se ove godine obilježava pod sloganom „Nada, akcija, promjena“

Povodom svjetskog dana psorijaze koji se obilježava 29. listopada, danas je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu održana stručna konferencija na temu „Mogućnosti liječenja psorijaze u RH danas“. U organizaciji Drušrva psorijatičara Hrvatske i Naftalana, konferencija je, kao središnje mjesto obilježavanja Svjetskog dana psorijaze, na jednom mjestu okupila eminentne stručnjake koji su kroz predavanja i raspravu govorili o trendovima u liječenju ovog oboljenja te ulozi i značaju primjene suvremenih terapija uz pomoć bioloških lijekova, s naglaskom na primjeni u liječenju psorijaze.

Svjetski dan psorijaze, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Nada, akcija, promjena“, značajan je događaj za mnoge naše sugrađane jer u Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti, kako kod nas, tako i u svijetu. Svjetski dan psorijaze je dan u godini posebno posvećen oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa te je postao globalno događanje kojemu je cilj ostvariti jedan međunarodni glas za bolji život za više od 125 milijuna oboljelih u cijelome svijetu.Osnovan od strane globalnog konzorcija pacijentskih udruga iz cijeloga svijeta, Svjetski dan psorijaze ima za cilj istaknuti težinu ove bolesti koja mora biti ozbiljnije shvaćena sa strane nacionalnih i međunarodnih institucija stoga je važno podići razinu svijesti o ovom oboljenju kako bi se dodatno utjecalo na poboljšanje kvalitete života oboljelih.

Posljednjih godina došlo je do velikog unaprijeđenja liječenja bolesnika sa psorijazom, upravo zbog uvođenja bioloških lijekova u terapiju bolesnika sa srednje teškim do teškim oblikom bolesti, kod kojih se drugi oblici sustavne terapije nisu pokazali učinkoviti u nadzoru bolesti ili su pokazali nuspojave. Upravo je naglasak na biološkoj terapiji bio u središtu konferencije na kojoj su stručnjaci istaknuli potrebu da se takav način terapije omogući što većem broju bolesnika sa srednje teškim ili teškim oblikom bolesti.

Andrija Stanimirović, dopredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske na konferenciji se osvrnuo na domaće i međunarodne aktivnosti Društva naglasivši pritom potrebu zajedničkog djelovanja bolesnika i stručnjaka kako bi se napravila trajna društvena promjena: „Drago mi je da smo u sklopu obilježavanja Svjetskog dana psorijaze danas održali tematsku konferenciju u Naftalanu. Ona je, prije svega, namijenjena ljudima koji boluju od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa, ali i svima ostalima jer se oboljeli još uvijek znaju susresti s nerazumijevanjem okoline tako da je stalno potrebno raditi na podizanju društvene svijesti o ovoj bolesti. Na taj način i svim bolesnicima omogućit ćemo bolju dostupnost suvremenih metoda liječenja čime ćemo znatno poboljšati i njihovu kvalitetu života.“

Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva i pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, naglasila je da se mora pronaći mjesto za biološku terapiju u našem sustavu i da ona mora biti dostupna pacijentima oboljelima od psorijaze s propisanim indikacijama diljem Hrvatske. Sada to nije slučaj jer dermatolozi izvan kliničkih bolnica ne mogu propisivati biološku terapiju, što nije dobra situacija niti za struku niti za pacijente te je potrebno nastaviti djelovati prema HZZO-u i Ministarstvu zdravlja da se takvo stanje izmijeni.

Na konferenciji je naglašen i blagotvorni značaj naftalanske terapije u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti po čijoj je primjeni Naftalan jedinstven u svjetskim razmjerima. Bolnica Naftalan, jedina u Europi, a i jedna od rijetkih u svijetu, u liječenju primjenjuje jedinstven prirodni resurs, naftalan, te je i kod nas i u svijetu prepoznata po vrhunskoj razini medicinske usluge u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti. Osim domaćim pacijentima, svoje usluge pruža i mnogim pacijentima iz Njemačke, Austrije, Rusije te nordijskih zemalja, a jedinstven prirodni resurs su primijenili i u proizvodnji vlastitih proizvoda – Naftalan kremi i Naftalan ulju – koji se izvoze na mnoga strana tržišta.

Potvrđujući naše dugogodišnje iskustvo, naftalanoterapija je prepoznata kao efektivna u liječenju blage i srednje teške psorijaze. U Naftalanu zbog jedinstvenog prirodnog resursa imamo mogućnost provoditi tu terapiju, a tu smo jedini ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji pa i šire. Naftalan ulje i krema koje proizvodimo također su prepoznati u pogledu uspješne lokalne terapije“, izjavila je Gordana Krnjević Pezić, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

2015-10-23T13:51:49+02:0023. Listopad, 2015.|Novosti|