U OŠ Stjepana Basaričeka održana dvodnevna eko radionica

Prošle godine potpisan je sporazum o suradnji između Javne ustanove „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije, OŠ Stjepana Basaričeka i Udruge „Zlatno doba“ iz Ivanić-Grada. Cilj ovog sporazuma je poticanje i razvijanje interesa za zaštitu prirode te popularizacije prirodne  baštine Zagrebačke županije.

Suradnja se odvija kroz zajedničko planiranje i izvođenje aktivnosti vezanih za zaštitu prirode, podrške Javne ustanove u provođenju projekta ”Eko-kutić” te pripreme, prijavljivanja i izvođenja novih aktivnosti i projekata s ciljem edukacije i promicanja prirodne baštine Zagrebačke županije.

U okviru sporazuma planirane su brojne aktivnosti i događanja. Jedna od njih je i radionica izrade društvene eko-edukativne igre pod nazivom „Putovanje Bijele rode“. Radionica je održana tijekom zimskih praznika, 4. i 5. siječnja u Eko kutiću OŠ S. Basaričeka. Materijale za radionicu osigurala je JU „Zeleni prsten“, a sudjelovali su učenici OŠ S. Basaričeka zajedno sa članovima Udruge „Zlatno doba“.

Stručni likovni suradnik i najbolji hrvatski dizajner društvenih igara Sven Nemet pomagao je učenicima u izradi igre.

IMG_5980Izradom društvene eko-edukativne igre „Putovanje Bijele rode“ potpisnici sporazuma žele skrenuti pažnju javnosti na ugroženost Bijele rode te na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.
Kvaliteta staništa roda ovisi o djelovanju čovjeka, te su osobito ugrožena zahvatima isušivanja, uporabom pesticida, zagađivanjem voda i okoliša, zapuštanjem pašnjaka i livada. Međuodnos čovjeka i rode najviše se vidi u opadanju njihova broja u onim krajevima u kojima se gasi tradicionalno selo, nestaju drvene tradicionalne kuće, a staje i dvorišta ostaju prazni, bez stoke. U Zagrebačkoj županiji je 2015. godine zabilježeno 86 gnijezda na kućama i 151 gnijezdo na električnim stupovima, a Ivanić-Grad i Vrbovec su gradovi u kojima ima najviše gnijezda roda.

Igra „Putovanje Bijele rode“ je namijenjena učenicima OŠ , njezina uloga je inovativno poučavanje učenika o iznimnoj važnosti, očuvanju i zaštiti Bijele rode te o njenom putovanju. Testiranjem igre, učenici su pokazali veliki interes i znanje o Bijeloj rodi. Kroz igru i zabavu najmlađi stanovnici našega grada moći će saznati brojne informacije o rodi, a imaju priliku u samom centru našega grada vidjeti čak dva gnijezda Bijelih roda.

Putovanje Bijele rode i njezine obitelji počinje i završava u Ivanić-Gradu, a što se događa na tom dugom i iznimno opasnom putu saznat ćete uskoro.

2017-05-23T20:34:40+02:007. Siječanj, 2016.|Novosti, Priroda i ekologija|