ZAPOČELO KUTINSKO KONJANIČKO HODOČAŠĆE

Jutros je započelo Sedmo konjaničko hodočašće Kutina – Marija Bistrica. Uvod je u poznato nedjeljno međunarodno vozočašće u poznatom nacionalnom marijanskom svetištu. Organizator moslavačke tradicije spomena na nekadašnja pješačka hodočašća je Udruga vlasnika i ljubitelja konja Topot, Kutina Na put dug 114 kilometara konjanici-hodočasnici ispraćeni su prigodnim pjesmama mjesnog KUD-a Seljačka sloga, među kojima i poznatom Majko Božja Bistrička moli se za nas. Uz molitvu konjanike i njihove ljubimce blagoslovio je župnik kutinski, kanonik Dragutin Papić. O duhovnom iskazi, ali i ukupnoj promociju Kutine pred tradicionalnim trijemom, simbolom moslavačke graditeljske baštine čulo se i iz upućenih riječi ispraćaja. U ime Mjesnog odbora Redićeve ulice izgovorio ih je predsjednik Zlatko Pavličić, a Grada Kutine zamjenik gradonačelnika Damir Petravić. On je posebno Udruzi zahvalio za cjelogodišnji program terapijskog jahanja potrebitim članovima kutinsker Udruge osoba s invaliditetom. Činu je bio nazočan i Željko Lenart, direktor Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Na zahjevni put krenulo je 8 jahača i 6 članova logistike. U sedlu su Sandra Prevendar – Nekvapil vođa konjanika, zatim Olesja Wirnsberger, Lorena Starčević, Jasmina Mošnička, Zvonko Zubčić, Vedran Lukačević, Ivana Mošnička Matijević Ivana Hrastnik Jašu grla koja nose znakovita imena: Alma Ruža, Nani, Elba, Sandi, Aslan, Jole i Kalina. Zahtjevnu logiostiku čine: Robert Blažeković, Vesna Marić, Fran Nekvapil, Zoran Lončarić Mario Starčević i predsjednik Udruge Damir Pučak

Večeras po tradiciji konjanici su gosti Općine Kloštar Ivanić. Za dosadašnja konačišta odvažni jahači imaju samo riječi hvale. Noćit će kao i prošle godine na nogometnom igralištu u Lipovcu Lonjskom. Sutra će činiti dio sudioništvo vjernicima Sisačke biskupije koji organizirano hodočaste prema marijanskom svetištu U nedjelju u Mariji Bistrici uključit će se u poznato međunarodno vozočašće s konjaničkim zapregama Svoju misiju završit će u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca. Tom prigodom uz blagoslov sudionika bit će služena i sveta misa.

Autor: Dragutin Pasarić
Foto: Nikola Blažeković

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-08-22T19:21:31+02:0021. Kolovoz, 2015.|Novosti|