Završena prva faza projekta Greenway

Predstavljanjem Studije izvodljivosti, završena je prva faza projekta Greenway (gradnje biciklističke staze uz rijeku Savu, od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka). Nositelj projekta je grad Zagreb, a partner Zagrebačka županija. Kroz operativni program „Promet 2007.-2013.“, izrada Studije izvodljivosti sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te je pokazala opravdanost gradnje biciklističke staze, odnosno „implementacije državne glavne biciklističke rute br. 2“.

„Greenway je prvi biciklistički autoput u RH!“, za predstavljanja rezultata Studije ustvrdila je Darinka Jug, voditeljica projekta. Gradnja biciklističke prometnice predviđena je u dužini od 121,6 kilometara, te će ona najvećim dijelom prolaziti savskim nasipom.

„Projekt predviđa fizičku gradnju, koja uključuje eko-asfaltiranje staze, uređenje odmorišta i parkirališta za bicikle, postavljanje rasvjete, punionice za e-bicikle, brojače prometa… Također, planira se uređenje prilaza mostovima, kao i uređenje spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu“, pojasnila je Darinka Jug, dodavši da sada slijedi druga faza projekta, odnosno izrada tehničke dokumentacije (glavnog i izvedbenog projekta). Sama gradnja biciklističke prometnice (treća faza) trebala bi završiti do ožujka 2017. godine, a radovi se procjenjuju na oko 123 milijuna kuna. S 85 posto financirat će se iz kohezijskih fondova EU, a ostatak će osigurati Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Za predstavljanja rezultata Studije, župan Stjepan Kožić je rekao da se radi o vrijednom projektu, prije svega za promociju turističkih kapaciteta županije. „Vjerujem da će projekt imati i gospodarski učinak, te da ćemo kroz njega, uključivanjem u turističku ponudu, mobilizirati i naše ruralne prostore“, rekao je župan Kožić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da su granice između Zagreba i županije samo administrativne, a „ljudi putuju svaki dan“, te da održivi razvoj podrazumijeva i alternativne oblike prijevoza, pri čemu biciklizam zauzima izuzetno važno mjesto.
unnamed (2)

Prisutan je bio i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, rekavši uz ostalo da cikloturizam, kao specifični oblik turizma, generira u nekim europskim zemljama (poput Austrije i Švicarske) vrlo veliki prihod u turističkoj bilanci. Naglasio je da je Hrvatskoj iz fondova EU, u razdoblju do 2020., za projekte sigurnosti u prometu na raspolaganju 1,3 milijarde kuna.

D.K.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:35:09+02:001. Srpanj, 2015.|Vijesti iz županije|