1.revija narodnih nošnji u Ivanić-Gradu

U subotu 24. svibnja, 2014. u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić Gradu, prvi put je održana revija narodnih nošnji pod nazivom „Poznaju se koje se šminkaju“. Na njoj su se predstavile obitelji koje njeguju tradicijsku baštinu svoga kraja ili šireg zavičaja, a prezentiralo se naslijeđeno blago kroz nekoliko generacija. Posjetitelji u velikoj dvorani imali su prigodu vidjeti raznovrsnost ruha, stalešku pripadnost, imovinsko stanje nositelja, ljubav i očuvanost baštine.

Na brojnim priredbama takvog tradicijskog izričaja kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Lidas u Pleternici, Mladost i ljepota Slavonije u Starim Mikanovcima, izbor baje u Koški, Izbor najoriginalnije snehe i beračice u Voloderu, Beravcima, Slavonskom Brodu i drugdje, pokazuje se i odabire njegovano i dobro očuvano, te za tu prigodu pomno odabrano tradicijsko ruho, naslijeđeno od baka i djedova, a po prvi put bogatstvo moslavačko-posavskog kolorita i veza na tradicijskom ruhu bit će predstavljeno i u Ivanić Gradu.

Nositelji folklornog kostima ponosno se vladaju u njima, znalački do u tančina objašnjavaju nazive pojedinih dijelova, tehnike izrade tkanja i vezenja, značenje i ulogu boja i ornamenata, posebnost oglavlja, prigode uz koje se nosi, te vrijednost i magijsku ulogu nakita. Uz pomno odabrani kostim žene i djevojke nose i razne ukrasne i uporabne predmete te druga sitna pomagala. Za odlazak u crkvu u rukama nose molitvenik i krunicu, razne ćilimčiće-podmetače za klecala; cvijet, maramicu i torbicu. Muškarci za izbore često se kite svatovskim ručnicima prebačenim preko jednog ili oba ramena, u ruci drže čuture ili barilce za vino i rakiju, kepčije (pastirske čaše), preko ramena prebačene platnene ili kožne torbe, bičeve, izrezbarene štapove ili druge pastirske batine, nadžake i dr. Šešire i druga pokrivala glave, muškarci su često ukrašavali cvijećem, zelenilom, perjem, žitnim klasjem, a djevojke se kite suhim i živim sezonskim cvijećem.

Na priredbi se nije ocjenjivala najoriginalnija, niti najljepša nositeljica ili nositelj, već najbrojnija porodica – kao čuvarica tradicijskog ruha, zatim najmlađi i najstariji sudionik, a stotinjak sudionika došli su iz: Volodera, Gornje Jelenske, Topolje, Kutine, Međurića, Ivanić Grada, Kloštar Ivanića i Dubrovčaka Lijevog.

U glazbenom programu nastupali su: Pjevačka i tamburaška skupina Folklornog ansambla Insula Ivanich iz Ivanić Grada, KUD „Petar Zrinski“ iz Vrbovca i FA „Orava“ Matice slovačke iz Međurića.

Slavica Moslavac

Organizator: Folklorni ansamb Insula Ivanich
Kordinatorica: Željka Jambrešić
Umjetnička savjetnica: Slavica Moslavac, stručna kometatorica baštinjenog ruha
[srizonfbalbum id=41]
Cijeli album na facebook-u

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-05-26T14:00:12+02:0026. Svibanj, 2014.|Gradska zbivanja, Kultura|