Hrvatsko-češki kulturni susreti okupili brojnu publiku

Udruga Prijatelji baštine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ivanić-Grad organizirali su od 19. rujna do 4. listopada u Ivanić-Gradu program obilježavanja Dana europske baštine kojem je cilj predstaviti bogatu baštinu naroda i kulturnih raznolikosti europskoga kontinenta uz potrebu njene zaštite i očuvanja. Tema ovogodišnje manifestacije bila je «Umjetnost dijeljenja».

Završna kulturna tribina i glazbeni program okupila je brojnu publiku. Pozdravne govore održali su gradonačelnik Ivanić-Grada, gosp.Javor Bojan Leš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta gosp. Dražen Malec, i član predsjedništva Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, gosp. Mirko Knjižek. Poseban dojam ostavio je govor gosp. Zlatka Stahuljaka, prvog hrvatskog veleposlanika u Pragu koji se prisjetio kroz nekoliko životnih anegdota koliko je i češka kultura obilježila njegovo djetinjstvo.

Rad i aktivnosti Hrvatsko-češkog društva predstavio je njen predsjednik, gosp. Marijan Lipovac, koji se posebno osvrnuo na bogatu izdavačku djelatnost društva te postavljanje spomen ploča znamenitim Hrvatima koji su živjeli, radili ili studirali u Pragu, ili drugim dijelovima Češke.

U drugom dijelu programa, gosp. Mirko Knjižek recitirao je poeziju na hrvatskom i češkom jeziku, dok je Češka beseda Zagrebačke županije izvela dojmljiv pjevački nastup čeških pjesama. Predsjednik Češke besede Zagrebačke županije, gosp. Darko Dragija, predstavio je aktivnosti njihovog društva. Naglasio je da su Česi koji žive na području Dubrave kod Vrbovca porijekom iz Južne Moravske.

Kulturni program vodila je gđa. Ana Gašparović, predsjednica udruge Prijatelji baštine.

Brojni sugrađani su se i kasnije u neformalnom dijelu prisjetili svojih osobnih ili obiteljskih veza sa Češkom.

tekst: Katarina Magić Koščević
foto: Zoran Ožetski

2018-10-05T15:50:43+02:005. Listopad, 2018.|Kultura|