Pokrenut program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. C3.2. „Podizanje istraživačkog i inovacijskog kapaciteta“.

Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača potiče mlade istraživače zaposlene na javnim istraživačkim organizacijama da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji njihovih rezultata. Pod start-up/spin-off poduzećem podrazumijeva se poduzeće ne starije od pet godina, čije je poslovanje zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim na istraživačkoj organizaciji.

Posebni ciljevi Poziva:

  1. Povećanje kapaciteta mladih istraživača za rad u poslovnom sektoru;
  2. Poboljšanje tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja;
  3. Unaprjeđenje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije.

 Poziv je namijenjen uspostavi start-up/spin-off poduzeća u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih u javnoj istraživačkoj organizaciji. Od poduzeća se očekuje da ima reguliran odnos s javnom istraživačkom organizacijom, u vidu sporazuma o korištenju prava intelektualnog vlasništva i drugih prava povezanih s komercijalizacijom rezultata istraživačko-razvojnih aktivnosti javne istraživačke organizacije. Kroz ovaj poziv poduzeće može biti podržano za daljnju nadogradnju tehnološkog rješenja, provjeru izvedbe i druge aktivnosti koje prethode komercijalizaciji, a doprinose povećanju tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja. U sklopu projekta obvezna je edukacija mladih istraživača o poslovnim vještinama za start-up tvrtke.

Ukupna bespovratna sredstva: 5.043.466,72 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 66.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 200.000,00 €

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva:

  • Mikro poduzetnici
  • Mali poduzetnici

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 17.01.2023., dok je rok za podnošenje projektnih prijava 17.05.2023.

Više o pozivu pročitajte OVDJE.

Izvor: fondovieu.gov.hr

2023-01-21T19:32:05+01:0021. Siječanj, 2023.|Iz Hrvatske, Novosti|