7 jednostavnih načina za uvođenje STEM obrazovanja svojoj djeci

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiriju područja – science, technology, engineering i mathematics. STEM je više od puke kratice. To je način obrazovanja za koji se pokazalo da nadahnjuje vještine kritičkog razmišljanja, potiče znatiželju, poboljšava kognitivno razmišljanje, poboljšava kreativnost i još mnogo toga.

Na osnovnoj razini, obrazovanje temeljeno na STEM-u praktičan je pristup učenju koji uključuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Ove se discipline često preklapaju i sve naglašavaju važnost rješavanja problema, suradnje, kritičkog mišljenja i kreativnosti.

STEM discipline
S je kratica za znanost—proučavanje prirode i ponašanja prirodnih stvari putem promatranja i eksperimenata.
T označava tehnologiju—stvaranje i korištenje alata, tehnika i zanata za rješavanje problema ili služenje svrsi u društvu.
E je kratica za inženjerstvo—umjetnost ili znanost primjene znanja čistih znanosti, kao što su fizika ili kemija, kao u konstrukciji motora, mostova, zgrada, rudnika, brodova i kemijskih postrojenja.
M je kratica za matematiku—znanost o strukturi, redu i odnosu koja se razvila iz prakse brojanja, mjerenja i opisivanja oblika objekata. Matematika se bavi logičkim zaključivanjem i kvantitativnim računanjem.

STEM obrazovanje može uključivati prakse poput robotike, kodiranja, obrade drva, šivanja, scenografije, dizajna potpomognutog računalom (CAD), digitalnih medija i sl.

Kada započeti sa STEM učenjem kod djece?

Rano djetinjstvo je odlično vrijeme za uvođenje ovih pojmova jer su mala djeca već urođeno znatiželjna. Djeca počinju istraživati, promatrati i istraživati svijet oko sebe već u djetinjstvu.
Roditelji mogu iskoristiti ovu prirodnu znatiželju u svoju korist i uključiti STEM učenje u svakodnevni život.

Prednosti STEM obrazovanja su mnogobrojne U dobnoj skupini ranog djetinjstva, STEM obrazovanje potiče rad s različitim manipulativnim sredstvima, s ciljem da se pomogne djeci da poboljšaju koordinaciju oko-ruka i identificiraju predmete koristeći njihove oblike, veličinu, teksturu i boje.

Također, promatranje vaše djece dok pokušavaju riješiti zadatke vezane uz STEM je odličan način za mjerenje i praćenje razvojnih prekretnica.
Kada je riječ o starijoj djeci, STEM obrazovanje potiče kreativno razmišljanje i primjenu koncepata u stvarnom životu. Što se tiče tinejdžera, STEM edukacija im može pomoći da iskoriste područja koja bi mogli slijediti u svojoj karijeri prijelaza u odraslu dob.

STEM obrazovanje može uvelike utjecati na budući uspjeh pojedinog učenika i društva u cjelini u svijetu koji se stalno mijenja. Budući da se neprestano suočavamo sa složenim globalnim problemima koji se odnose na zdravstvenu skrb, okoliš, tehnologiju i infrastrukturu, postoji velika potreba da se sadašnja i buduća STEM radna mjesta popune obrazovanim i kvalificiranim radnicima.

7 načina na koje roditelji mogu uvesti STEM u rano djetinjstvo
1. Stvorite okruženje za učenje koje pozdravlja ispitivanje, razmišljanje, istraživanja i neuspjeh.
2. Postavljajte otvorena pitanja kako biste pomogli djeci da razviju predviđanja i hipoteze kada su uključena u igru, znanstvena istraživanja, pa čak i čitanje. Također bi trebali razgovarati o tome jesu li ta predviđanja istinita nakon što saznaju nove informacije ili naprave dodatna opažanja.
3. Pokušajte ne intervenirati odmah kada se djeca suoče s problemima tijekom istraživanja. Neka prvo isprobaju svoje strategije i rješenja. To im omogućuje da zadrže trud, razviju nove načine razmišljanja i izgrade svoje samopouzdanje.
4. Postavite kutak za izradu: dajte djeci da stvaraju s različitim materijalima. Kartonske kutije, Lego kocke, extra pločice i čaše; bilo koji materijali su dobri sve dok postoji širok izbor. Potaknite svoje dijete da tamo provodi vrijeme i postavljajte mu puno pitanja o tome što izrađuje. Možete prilagoditi prostor njihovim interesima kako vaše dijete stari.
5. Nakon što svom djetetu pročitate slikovnicu, provjerite postoje li problemi s kojima se lik suočio, a koji bi se mogli pretvoriti u dizajnerski izazov. Možete postavljati pitanja poput: “Kako biste odveli jarca preko mosta od trola?” Neka vaše dijete smisli rješenja i izgradi prototipove svojih ideja.
6. Upišite svoju djecu u predškolske ustanove ili razrede usmjerene na STEM (mnoge škole i ljetni tečajevi kroje svoje nastavne planove i programe prema STEM-u — pokušajte pretražiti “STEM škole u mojoj blizini”).
7. Pomozite svojoj djeci sa STEM konceptima tako da im pomognu u svakodnevnim zadacima poput kuhanja, vrtlarstva i popravaka u kući.

Izvor: Mamin kutak
Foto: Freepik

2023-02-01T15:21:06+01:001. Veljača, 2023.|Novosti, Životni stil|