„8. foto safari – Čudesna šuma Žutica 2021.“

Dragi i poštovani ljubitelji prirode i fotografije! Planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s portalom Volim Ivanić, Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Odjelom ekologije, Šumarijom Novoselec, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada i Gradom Ivanić-Gradom organizira i poziva vas na:„8. foto safari – Čudesna šuma Žutica 2021.

Svrha aktivnosti je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijest javnosti o vrijednostima ovog područja. Žutica je dio Nacionalne ekološke mreže, odnosno Europske ekološke mreže Nature 2000.

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od 5 kilometara, prati tok rijeke Česme kroz šumu Žuticu od ribarske kućice do ušća rijeke Česme u kanal Črnec kojim je ispresijecan prirodni tok rijeke Lonje. Ruta dalje prati kanal Črnec i mrtvaje rijeke Lonje kroz poplavnu šumu i pašnjake na predjelu šume Žutice zvanom Behec. Mrtvaje – mrtvi rukavci, mrtvice, (u Posavini – tišine)
su dijelovi nekadašnjeg toka koji sada više ne teku. To su vode stajačice, močvare s vrlo bogatim staništima flore i faune. Na spomenutoj ruti pozdravit će nas moćna stabla poljskog hrasta i jasena s čudesnim nadzemnim strukturama korijenja. Proći ćemo pokraj staništa barskih nutrija koje su u Hrvatsku stigle iz Južne Amerike. Glavni razlog je njihovo kvalitetno krzno.

Zbog nekontroliranog uzgoja, barska nutrija uspjela je pobjeći u divljinu i tako se razmnožavati. Ima nepogodan utjecaj na vodeni ekosustav. Proći ćemo i pored velike nastambe dabrova koji su u šumu Žutica nastanjeni prije 25 godina, pašnjacima na kojima slobodno pasu konji i goveda…

Program foto safarija – nedjelja, 07. studeni 2021.:

od 11:00 do 11:30 – okupljanje sudionika na parkiralištu „Lidla“, Stjepana Majdeka 47, Ivanić Grad
od 11:30 do 12:00 – ukrcaj u mini-buseve i osobna vozila i odlazak do mjesta starta foto safarija
od 12:00 do 15:00 – zajedničko fotografiranje i start pješačkog dijela foto safarija
od 15:00 do 15:30 – završetak pješačkog dijela foto safarija, dolazak sudionika do lugarnice Pleso
od 15:30 do 16:00 – odmor i osvježenje
od 16:00 do 18:30 – „šumarski gablec“ odmor i druženje – zajedničko fotografiranje
od 18:30 do 19:00 – povratak u Ivanić-Grad

Kotizacija: prilikom upisa na dan održavanja f.s.-a – uplata u visini od 50 kuna (prijevoz, vodič, hrana) MAJICA s logom 8. foto safarija bit će uručena svakom sudioniku prilikom uplate kotizacije. Kod prijave za sudjelovanje potrebno je navesti veličinu majice. Možete birati između ženskih i uniseks majica. Bitno je da što ranije saznamo vaš broj majice, ako ne saznamo dobiti ćete veličinu kakva bude.

Prijave na: e-mail: [email protected] ili broj telefona: 091 4975 404 (Tajnik DPP-a). Vaše cijenjene prijave za sudjelovanje u 8. foto safari – Čudesna šuma Žutica 2021. zaprimamo do srijede, 03.11.2021., do 18 sati.

Jako važno: odazivom na foto safari svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da na foto safari pristupa na osobnu odgovornost i s potrebnom opremom, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana, odluka i uputa vodiča. Vodič ili organizator imaju pravo izmjene programa, obzirom na objektivne okolnosti na terenu. U slučaju jako loših uvjeta Foto safari se odgađa.

Svakako ponesite: osobnu, zdravstvenu, a planinari i planinarsku iskaznicu (kreditna kartica vrijedi samo u „Lidlu“ prije polaska) foto aparat, visoke čvrste cipele za hodanje ili čizme
(ne niske tenisice, ne balerinke, ne isusovke), odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima i šumskom terenu, dovoljne količine vode za 3 sata laganog hoda (bočicu vode – 0,5 l osigurava organizator), lijekove ako ih koristite, zaštitu od sunca i insekata.

Komarci nisu pozvani na foto safari, što znači da ćemo se morati zabavljati bez njih :).

I na kraju, foto natječaj: Svoje tri (3) najbolje fotografije pošaljite organizatoru na e-adresu [email protected] u roku od deset (10) dana od završetka foto safarija što znači do 17. studenog 2021. godine, do 18 sati. Izbor 4 najbolje fotografije izvršit će stručni žiri bez uvida u popis imena i prezimena autora. Glasovanje putem Facebook-a pokazalo se ne primjerenim.

Mogućnost organiziranja foto izložbe.

Vaša umijeće, kvaliteta i izdašnost u fotografiranju motiva prirode tijekom foto safarija mogla bi uroditi foto izložbom, koja bi mogla biti prezentirana u mnogim institucijama Grada Ivanić-Grada, Županije i šire, a u svrhu promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijest javnosti o vrijednostima ovog područja.

Za potrebe izložbe broj fotografija nije ograničen. O slanju istih bit ćete obaviješteni nakon foto natječaja. Kako je razlučivost važna za veličinu ispisa, za fotografije formata A3 bit će potrebno bar 12MP. Slanjem fotografija tj, snimaka za gore navedenu svrhu odričete se autorskih prava, ali ne i autorstva. Organizator se obvezuje da vaše fotografije neće koristiti u komercijalne svrhe.

2021-10-15T10:48:40+02:0014. Listopad, 2021.|Najave|