9. Memorijal Rudolf Perešin Ivanić-Grad // Caginec 2013

Rudolf Perešin
” Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate”
Ove riječi izgovorio je Rudolf Perešin kada je svojim MIG-om sletio na aerodrom u Klagenfurtu 25.listopada, 1991. godine.

Perešin je bez dvojbi odlučio s MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske. Svjestan riskantnosti planiranog pothvata jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao varijantu bijega.

Za vrijeme prvog leta nakon duže pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i nazad preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga. Odmah po ulasku u Austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap te se zaputio prem aerodromu pokraj Klagenfurta u, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani zrakoplov. Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata.

Tijekom Domovinskog rata, Rudolf Perešin i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a, izvršavaju brojne borbene zadaće te brane Zagreb i zračni prostor Hrvatske. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, drugog dana “Bljeska”: U ranim jutarnjim satima, kad njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv. Pilot, na ekstremno maloj visini (ispod 50 metara) i u nesigurnom nagibu, avion napušta katapultiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor. Perešin je zarobljen 1995. kada mu se gubi svaki trag.

Tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji.

U sjećanje na našeg pilota – Viteza Domovinskog rata Rudolfa Perešina, u Ivanić Gradu i Cagincu 9. godinu za redom obilježava se istoimeni memorijal.

Na ovogodišnjem 9. “Memorijalu” održan je prigodni program i položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika u Parku Rudolfa Perešina u Ivanić Gradu .

Vijence su položili:

-Obitelj Rudolfa Perešina

-Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Ministra obrane RH i Načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Miroslav Kovač, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRZ.

-Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo

-Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, zamjenici gradonačelnika, Gordana Brcković i Željko Posilović i predsjednik gradskog vijeća Željko Pongrac te načelnici Općina Kloštar Ivanić i Križ, Željko Filipović i Marko Magdić.

-Izaslanik župana Krapinsko Zagorske županije

-Predsjednik Udruge za Rudija Perešina – Vlado Korbar

-Goran Leš predsjednik ZUDR Grada Ivanić Grada, Općina Kloštar Ivanić i Križ, Zdravko Lojna predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanić Grad i Leo Ordanić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ivanić Grad.

-Predstavnici tvrtke TŽV Gredelj, Zvonimir Čičak i Željko Kovilić.

– Predstavnici građanskih udruga Grada Ivanić Grada

Nakon Ivanić Grada, navedena izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen ploče Rudolfa Perešina u Cagincu.

2017-05-23T20:37:36+02:0028. Listopad, 2013.|Gradska zbivanja, Novosti|