“Brežajnke” iz Posavskih Brega oduševile nastupom u Etnografskom muzeju

U sklopu “Dana žive baštine” i proslave dvadesete godišnjice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Etnografski muzej u Zagrebu bio je domaćin niza kulturnih događanja tijekom listopada. Bogat program zaključen je nastupom ženske pjevačke skupine KUD-a “Ogranak seljačke sloge” iz Posavskih Bregi u petak, 27. listopada.

Program je započeo početkom listopada nastupom renomiranog Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. “Brežajnke” su zatvorile mjesec nastupima sa tradicionalnim pjesmama iz Posavskih Bregi, prezentirajući prekrasnu nošnju “zeleninu”. Po prvi puta, sve članice skupine obukle su identičnu tradicionalnu nošnju, ostavivši dojam posebne harmonije i estetike.

Uz nastup, posjetitelji su imali priliku saznati više o radu KUD-a kroz razgovor sa prof. dr. sc. Tvrtkom Zebecom.

Suradnja između Etnografskog muzeja i KUD-a “Ogranak seljačke sloge” neće se zaustaviti na ovom događanju. Već 8. prosinca, ljubitelji tradicionalne glazbe moći će uživati u njihovom nastupu u Grkokatoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu.

Zaključujući svoj nastup u muzeju, članice skupine istaknule su ponos što su bile dio ovako značajnog programa: “Kada se pogleda kvaliteta programa i renomirana imena koja su sudjelovala, možemo s ponosom reći da smo mi ‘mali’ nastupali među ‘velikima’.”

2023-10-30T07:10:32+01:0030. Listopad, 2023.|Kultura, Novosti|