Čudesna šuma Žutica – 7. dio // Povratak vode

Čudesna šuma Žutica prepoznaje korake svoga prijatelja, Pripovjedača, koji postaje sve češći posjetitelj: nudi mu u najradosnijem mjesecu buđenja – svibnju – čistu dozu šumskog zraka. Nakon zimskog solsticija konačno se može prodisati punim plućima.

Njegove su oči sasvim u redu: i bez naočala vidi kako su poplave vratile život u zamrle rukavce i mrtvice čije su obale obrasle raznovrsnom močvarnom vegetacijom dok površinom vode plutaju lokvanji.

Rukavce su prigrlile žabe, kornjače, kukci i drugi stanovnici. Neki od njih ovamo dolaze samo na kratko vrijeme, a druge su, poput zmije bjelouške (Natrix natrix L.), stalni stanovnici. Mnoštvo riba privlači i ptice močvarice poput vodomara ribara (Alcedo atthis L.) koji strpljivo čeka svoju priliku.

Poplave su osigurale dovoljno vlage za razvoj svih biljnih vrsta uključujući i one najveće među njima- hrasta lužnjaka (Quercus robur).
Bogatstvo kukaca koji se hrane biljnim sokovima i lišćem drveća, osigurava jednostavan i obilan izvor hrane za ptice koje su gnijezda napravile u gustim krošnjama ili u dupljama drveća.

Visoko iznad tla, u duplji jasena, par čvoraka odlučio je podići svoje potomstvo. Njihovi uvijek gladni ptići iz sigurnosti svog gnijezda nisu ni svjesni opasnosti koju najavljuju crni oblaci i grmljavina koja dolazi sa zapada. Dolazi kiša koje će neprekidno padati danima i prouzročit će nagli porast vodostaja rijeka koje će se izliti i poplaviti šumu.

Golim će se okom vidjeti kako nivo poplavne vode u šumi raste. Smisao borbe za goli život pokazat će sav smisao i svu prilagođenost vrsta kako opstati i u ovakvim uvjetima.

Iako su poplave u šumi Žutici većinom sezonske, i događaju se u rano proljeće ili kasno u jesen, ovakve nepredvidive oklonosti sredinom godine nisu rijetke.

Sve životinje koje se mogu skloniti na grmlje, stabla ili u više dijelove šume, uspjet će preživjeti.

Nažalost, neće sve imati sreće jer nisu dovoljno brze.

Tako će svaki dobronamjernik primijetiti, pogotovo onaj koji se tu češće zatekne, a jedan od njih je i naš prepoznati Pripovjedač, kako je za neke stanovnike šume počela dramatična borba za opstanak.

/Inspirirano dokumentarnim filmom Zorana Ožetskog, Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave/
/Adaptacija: Jadranko Bitenc/

Zoran Ožetski

Završio srednju tehničku školu u Ivanić-Gradu. Od 2006. godine, u vlastitoj tvrtki radi na poslovima video snimanja, monatže i postprodukcije.  Pored navedenog, 2012. godine za Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije, započinje snimanje srednjemetražnog dokumentarnog filma ( 48 minuta) “Čudesna šuma Žutica – Između dvije poplave” gdje potpisuje scenarij, režiju, snimanje i postprodukciju.

2021-12-07T08:19:41+01:006. Prosinac, 2021.|Čudesna šuma, Kolumne, Kultura|