Gostovanje Andreje Petrlik Huseinović i Kašmira Huseinovića

Umjetnički i bračni par Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović gostovao je u srijedu 6. ožujka 2024. u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad. Uspješni su kao pisci, ilustratori i nakladnici više od tri desetljeća. Svoja iskustva i znanje podijelili su u opuštenoj atmosferi s učenicima 3. razreda OŠ kroz radionicu „Kako nastaje knjiga“.

Djeca su imala prilike naučiti tko sve sudjeluje u procesu nastanka knjige, što je sve potrebno da slikovnica ili knjiga dođe do publike, što je posao lektora, urednika, ilustratora, grafičkog dizajnera… Andrea Petrlik Huseinović pokazala je djeci prve skice i rukom napisane ideje slikovnica koje su nastale dok su zajedno putovali autom, avionom, pa sve do originalnih ilustracija, probnih araka za tisak i konačnog proizvoda – knjige.

Djeca su rekla da vole čitati pa je svatko dobio priliku pročitati stranicu teksta iz edukativne slikovnice Kašmira Huseinovića „Bao: o meni“. Za uspomenu na ovaj lijep susret Andrea i Kašmir poklonili su svakom razredu po jednu slikovnicu. Nakon zanimljivog druženja otvorena je izložbu ilustracija iz opusa Andreje Petrlik Huseinović, višestruko nagrađivane ilustratorice i autorice dječjih slikovnica.

Velik broj njih preveden je na mnoge svjetske jezike, uključujući perzijski, japanski, kineski, francuski, makedonski, španjolski, njemački, talijanski…Otvorenje izložbe uveličali su prof. Jurica Karačić i Lucija Kirin sa izvedbom nekoliko glazbenih točaka. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane, velike i male, da dođu i pogledaju ovu prekrasnu izložbu otvorenu do 3. travnja 2024. u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad.

Svi ste dobrodošli.

Jasmina Hren Knežević

2024-03-11T07:23:20+01:0011. Ožujak, 2024.|Kultura|