Otvorena likovna izložba INFRA grupe -U sinergiji znanosti i umjetnosti

Pandemijska godina 2020. jedna je od onih u kojima svijet, više nego inače, promišlja o putovima kojima će krenuti naša civilizacija s ove prekretnice na kojoj moramo, makar nevoljko, priznati da nas priroda čiji smo dio, maestralnim potezima prisiljava na razum i traženje modela održivog suživota i daljeg opstanka za sve žitelje modrog planeta koji nastanjujemo tisućljećima, a da još uvijek nismo spremni prihvatiti svoju stvarnu ulogu u skrbi za njegovo očuvanje i odgovornosti za razumnu i pravednu raspodjelu njegovih dobara.

U tom smislu, ni prva jesenska izložba otvorena jučer, 9. rujna koju je Muzej Ivanić-Grada pripremio u suradnji s POU Ivanić-Grad nije izabrana slučajno. U našem gradu ugošćujemo predstavnike INFRA grupe, skupine likovnih entuzijasta, umjetnika i istraživača koji na vrlo specifičan način povezuju znanost i umjetnost. Koristeći znanja stečena kroz godine istraživanja fenomena infracrvene svjetlosti i njezine primjene u detekciji i analizi dubinskih slojeva likovnih radova o kojima bismo željeli znati puno više nego što nam govori površinski vizualni dojam, autori – članovi INFRA grupe, na slikarskoj podlozi grade slojevite strukture svojih kreacija. Pri tom dodiruju granice pitanja i zagonetki, povezuju tehnološke inovacije s radošću igre te otvaraju prostor novim izazovima i novim porukama.

Svima koji su na bilo koji način pridonijeli otvaranju ove izložbe iskrena hvala! Posebnu zahvalnost dugujemo osnivaču muzeja, Gradu Ivanić-Gradu na trajnoj potpori razvoju našeg muzeja. No, osobitu zahvalnost dugujemo inicijatorima INFRA grupe, među kojima su na prvome mjestu dr.sc. Vilko Žiljak, dugogodišnji profesor na Grafičkom fakultetu u Zagrebu i danas prof. emeritus, te njegova supruga Nada Žiljak, akademska slikarica i grafičarka, začetnica primjene infra-crvene tehnologije u slikarstvu. Tehniku slikanja i dubinskog istraživanja likovnih radova, nastalih uz primjenu infracrvene tehnologije, na otvorenju izložbe objasnila je još jedna predstavnica inovativne i kreativne obitelji Žiljak, dizajnerica i dr.sc. Jana Žiljak Gršić, a sama je izložba realizirana uz neizostavan doprinos tehnoloških istraživanja dr.sc. Dijane Nazor, slikarice i restauratorice te izvrsnu suradnju s kustosicom i likovnom kritičarkom Sandom Stanaćev Bajzek, bez koje se ova izložba možda i ne bi dogodila. Na izložbi se svojim radovima predstavlja jedanaest autora, među njima i naša sugrađanka, akad. slikarica i mag. artis Ivana Ožetski – izjaila nam je ravnateljica Muzeja Ivanić-Grad Vida Pust Škrgulja

Likovna izložba u MI-G i POU ostaje otvorena do 25. rujna 2020.

Organizatori: HULULK & Muzej Ivanić-Grada & POU Ivanić-Grad

2020-09-10T08:25:35+02:0010. Rujan, 2020.|Kultura|