Insektualci

Foto: Shiromani Kant

Obožavam insektualce, samo tako po defaultu, beskrajno su zabavni! Baš je neki dan naletjela ili sletjela jedna iz tog jata.

Najme kaj: u nekoj emisiji na telki u potrazi za nekim likom jedna od kandidatkinja oduševljeno izjavi, otprilike, kako je sretna što je u toj ekipi naišla na osobu, dakle, jednu od njih, koja je intelektualka jer čita Coelha pa će imati se s kim družiti i razgovarati!?
Lagano objašnjenje: Paulo Coelho je vrsni brazilski autor koji piše o duhovnim potragama za životnim alkemijama kako bi se naučile neke životne istine koje ste propustili savladati u svojoj svakodnevnici.

Mogla je spomenuti poneki primjer, ali očigledno to još nije dohvatila, možda je to sljedeća faza razvoja, jer ne obilazi tribine sa self-help majstorima koji redovito gostuju u knjižnicama ili nema dovoljno masne love za razna brodska putovanja u potrazi za emocionalnom inteligencijom.
A tu su još uvijek slobodni termini za druženja s Dačom i Duškom Dugouškom u nekoj dvorišnoj regionalnoj zabiti.

Da ne biste ostali oštećena roba, čitajte i Coelha i slične, zašto ne, sve to ima potreban žar i nagon za onim što sami ne možete dohvatiti jer se uvijek oslanjate na nešto izvanjsko a ne na vlastito iskustvo.

OK, ako ste čučali cijeli život u nekoj izoliranoj sobi, onda vam treba neki guru koji priča i potvrđuje sve ono što i samo znate, ali tu nastupa /Alibaba!?/ onaj sindrom dječjeg vrtića: svaki dobronamjeran roditelj djecu upućuje u neke životne istine i pravila ali to njihov mozak prihvaća tek kada to isto kaže tetica u vrtiću pa se to malo, najdraže biće, sretno vraća u svoj dom i onda tumači svojim roditeljima poznate istine kao da su, upravo, otkrili Ameriku.

Insektualci zaboravljaju da je intelektualac osoba koja je načitana i posjeduje analitičko mišljenje. Oni knjige ne mjere težinom u gramima niti stranicama. I svoje mišljenje mogu argumentirati akumuliranim znanjem.

P.S.
Priznajem kako nisam izmislio termin insektualac, ali sam ga usvojio; to je bila čista mudrost moga profesora s kazališnog seminara sedamdesetih velikog maga riječi i znanja Toma Durbešića.

Jadranko Bitenc

Jadranko Bitenc, književnik, novinar, voditelj i urednik na portalu Volim Ivanić, /emisija 100/lica/, član DHK. Studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vodio emisije za mlade, i noćni program na Obiteljskom radiju Ivanić, radio kao nastavnik u osnovnim školama i srednjoj školi, bio novinar 6 godina u Poletu, knjižničar, voditelj Centra za kulturu i obrazovanje POU Ivanić-Grad. Njegov roman za djecu „Twist na bazenu“ je na popisu lektire za 6. razred osnovne škole.

2022-03-24T12:44:25+01:0024. Ožujak, 2022.|Kolumne, Kultura, Šetnica|